Foppa invald i Hall of Fame – hyllas under JVM

image

Peter ”Foppa” Forsberg har valts i i svensk ishockeys Hall of Fame. Imorgon lördag hyllas han innan JVM-matchen mot Finland i Malmö Arena.

Innan Sveriges andra match i årets JVM hyllas Peter Forsberg och tar samtidigt plats i svensk ishockeys Hall of Fame.

Juryns motivering
”Kanske den störste talang som vuxit upp inom ishockeyn i landet, i varje fall den mest komplette.

När Peter var som bäst var det ingen som kunde konkurrera med honom om titeln världens bäste ishockeyspelare. Det var under en femårsperiod han gick under det epitetet.

Det var med Ångermanlands seger i TV-pucken som egentligen allt började på allvar. Resten är en enda lång ishockeysaga även om han faktiskt hade det lite tungt till en början. Peter fick kämpa hårt för att få spela i Elitserien med Modo. Man menade att han måste bygga på sig lite muskler först. Egentligen svårt att tro när man tänker på hans senare karriär.

Peter Forsberg blev världsmästare 1992 i Prag. Då var han inte ens 19 år fyllda, han blev olympisk mästare i Lillehammer 1994 och då var han inte fyllda 21 år.

När han 1996 vann Stanley Cup med Colorado Avalanche var Peter, som man tyckte, ännu i sin linda i karriären.

En levande legend blev han efter sitt avgörande straffmål i OS-finalen i Lillehammer, ett mål som dessutom blev frimärke i Sverige. Efter fjorton säsonger i NHL hissades hans tröja nummer 21 till taket i Pepsi Center i Denver, där han för alltid är en ikon.

Hans karriär kantades tyvärr också med ett antal skador, som också till sist gjorde att han var tvungen sluta spela tidigare än han tänkt. Trots alla skador är hans poängnotering totalt i NHL enormt imponerande. 859 matcher totalt inklusive Stanley Cup) och 1 056 poäng säger egentligen allt.

I JVM slog han alla tänkbara rekord i den minnesrika turneringen i gamla Gavlerinken i Gävle 1993. Då svarade han för 31 poäng på s j u matcher.

Han har vunnit det mesta dubbelt – VM, OS, Stanley Cup, Guldhjälmen och Guldpucken.

Efter sin karriär fortsätter Peter Forsberg hjälpa sin moderklubb MODO Hockey, där han fungerar som assisterande manager till Markus Näslund.”

Foto: Svenska Spel