AIK vill ha 16 lag i SHL

Image

Huvudstadsbladet träffade två pressada AIK-ledare dagen efter den blytunga förlusten mot Leksand i Globen på annandagen, dels sportchefen Daniel Rudslätt och dels huvudtränaren Rikard Franzén. Det är ingen lätt uppgift de båda står inför när det drar ihop sig mot slutet av säsongen. Det finns inga pengar för att vare sig värva eller sparka spelare eller tränare i Solnaklubben.

– Styrelsen har slagit fast att det inte finns pengar att värva för och då måste jag rätta mig därefter, säger Daniel Rudslätt sportchef i AIK till Huvudstadsbladet.

Efter matchen igår mötte Rudslätt upprörda supportrar och han förstår deras frustration.

– Som vi spelade igår förstår jag dem verkligen, säger han.

De senaste två hemmamatcherna har AIK haft två blytunga förluster, dels förnedrande 1-8 mot Brynäs och gårdagens förlust mot Leksand där laget var helt under isen i den första perioden.

Är det dags för någon förändring i truppen eller ledarstaben?
– Vi har inte den ekonomin och att sparka spelare är det inte att tala om. Jag tycker dessutom att Rikard Franzén gör så gott han kan med den trupp vi har, säger Rudslätt.

Har ni pratat något om att förändra fördelningen mellan ledarna i båset så att någon annan har sista ordet?
– Det är inte aktuellt som det är just nu.

Rent ekonomiskt saknar Rudslätt Djurgården nåt enormt i SHL. Nu var det nästan slutsålt mot Leksand i Globen igår. Det var bara Leksand som inte sålt ut sin klacksektion.

– Det är bara mot Djurgården vi skulle ha en möjlighet att sälja ut en match på Friends, så det är klart att vi saknar Djurgården.

Även för tränaren Rikard Franzén är det tungt just nu. Två förluster efter att laget känts som de varit på gång uppåt.

– Det är klart att det är skittufft för mig nu. Att lägga mig ner och dö är inget som ens ligger när till hands. Det är först om Daniel Rudslätt eller spelarna tappar förtroendet för mig som det skulle vara aktuellt för mig att avgå som tränare, han till Huvudstadsbladet.

Rudslätt och Franzén är överens om att SHL behöver utökas redan till nästa säsong och båda är överens om att SHL i slutändan ska ha 16 lag.

– Jag vill se 14 lag så snart som möjligt och att vi sedan jobba in en liga med 16 lag, säger Rudslätt.

– Det finns utrymme för 16 lag i SHL och det vill jag se. Men ingen stängd liga, det skulle inte vara bra, säger, Franzén och fortsätter.

– Det finns lag i HockeyAllsvenskan som har ekonomi, arena och ambitionen att spela i SHL, de är det bra om de kommer upp. De som saknar det kommer försvinna efter ett år och sedan sjunka genom seriesystemet. En farlig balansgång.

Stockholm stad och Solna stad måste agera snabbt
Rudslätt riktar en ordentlig skopa mot både Stockholm stad och Solna stad då ingen av kommunerna hjälper sina föreningar ekonomiskt. Det finns inte heller någon riktig plan för hur ishockeyn ska utvecklas.

– Vi har noll kronor i bidrag från Solna stad. Visst diskuterar vi lösningar, men vi kommer ingenstans. Om inget görs och det snart kommer vi inte ha något SHL-lag i Stockholm i framtiden, säger Rudslätt.

Vad behövs för att AIK och Djurgården ska kunna bedriva en vettig verksamhet?
– Först och främst en träningsanläggning med schyssta omklädningsrum och gym. Båda föreningarna skulle behöva minst en träningsrink till. Stockholm är det distrikt som tar fram flest talanger, men vi lyckas inte att få dem att stanna. Det måste vara prio ett.

Franzén och AIK vill verkligen inte möta Djurgården i Kvalserien. Något kvalseriespöke har inte tagit plats hos AIK än i alla fall.

– Det är klart att ju närmare en kvalserie vi kommer desto nervösare blir det ju. Nu har vi bara två poäng upp till HV71, ett lag som trots miljonerna går illa. Vårt mål är att ta oss till slutspel och det målet står fast, säger Franzén.