AVSLÖJAR: I mars 2015 väljs den första kvinnan in i Svensk Hockey Hall of Fame

Under hösten har Svenska Ishockeyförbundet och juryn för Svensk Hockey Hall of Fame fått kritik, då 100 män och noll kvinnor valts in i hockeyns finrum. Nu kan Hockeydagbladet avslöja när de första kvinnorna tar plats i Hall of Fame!

BoorkenKritiken var svidande när antalet medlemmar i Svensk Hockey Hall of Fame nådde 100, ingen kvinna tog plats. Nu kan Hockeydagbladet avslöja att det är en medveten handling av juryn.
– Herrarna började spela ishockey i Sverige 1913 och organiserat sedan 1920, damerna började först 1987. Därför är det naturligt att det kommer en massa herrar först. Vi har flera kvinnor som står på tur, säger Damkronornas förbundskapten Leif Boork som även sitter i juryn för Hall of Fame och fortsätter:

– Jag är väldigt glad att Maria Rooth kommit in i internationella förbundets Hall of Fame. De har hållit på längre än vi och därför är det naturligt att de väljer in en kvinna före oss.

Nu behöver inte damhockeyintresserade vänta så länge innan de första kvinnorna väljs in i den svenska delen. I mars 2015 kommer de första kvinnorna att väljas in.
– Vi har ett hemma-VM och då kommer ni att förstå hur vi tänkt, säger Boork till Hockeydagbladet

Vilka det handlar om vill inte Boork yppa, men att någon av kvartetten Gunilla Andersson, Åsa Elfving, Maria Rooth eller Erika Holst lär inte ge allt för högt odds.