Nykomlingen i Baileysfamiljen

Bild

Tre år av chokladprovningar där över 200 sorter testades står nu en ny Baileys klar. Den 2 december är det premiär för Baileys Chocolat Luxe på svenska Systembolaget. 

För snart 40 år sedan lyckades Baileys grundare Steve Wilson med konststycket att skapa en Irish cream genom att blanda whiskey och grädde. Kreationen döptes till Baileys Original Irish Cream. Signaturen R.A Baileys som pryder samtliga Baileysflaskor är påhittad och inspirerad av Baileys Hotel i London.

Nu har Wilsons son Anthony tagit fram den nya generationen, Baileys Chocolat Luxe, där den utsökta belgiska chokoladen gifter dig med den irländska krämen.

– Det här är ett stort genombrott för choklad. Många har försökt tidigare, men problemet är att choklad är av fast konsistens. Det gör att det är lång ifrån lätt att göra det drickbart. Det vi har åstadkommit här är inte bara en dryck som smakar gott, det är en ljuvlig upplevelse av god choklad av högsta kvalitet, säger Anthony Wilson, principal liquid developer på Diageo.

Nu var det inte bara chokladen som skulle vara den rätta utan även alkoholhalten fick sig en justering.

– Efter år av vetenskapliga experiment är det ibland de minsta förändringarna som ger genombrotten. Genom att sänka alkoholhalten med 1,3 procent upptäckte jag att smaken från whiskyn tonade ut, snarare än att den tog över den söta, rökiga smaken från chokladen, säger Wilson

Baileys Chocolat Luxe levereras i en 50 centilitersflaska och kommer att kosta 209 kronor.