”I dag är det ingen som skrattar åt mig”

Byggaren Percy Nilsson, mannen bakom Malmö Arena, berättar om sveken och vägen fram till miljardprojektets förverkligande. Dessutom avslöjar superentreprenören för mig hur det var han förde samman Zlatan och Helena Seger.

I kväll går Fotbollsgalan av stapeln i Malmö Arena, projektet som började som en dröm hos superentreprenören Percy Nilsson.

Jag fick mig en pratstund med Malmös store son.

– Den här tavlan sitter 20 centimeter fel och det stör mig, inleder Percy Nilsson intervjun med mig.

Percy Nilsson tar emot i ”vilddjurshörnan” på Percys Restaurang i Malmö Arena och berättar öppenhjärtigt om tiden då alla skrattade åt honom fram till idag.

– Alla skrattade åt mig när jag skulle bygga arenan här, de sa att inte ens taxibilarna kommer att hitta arenan, säger han med ett snett leende på läpparna och fortsätter:
– I dag är det ingen som skrattar åt mig!

Som chef lägger Percy sig i det mesta, han har ett kontrollbehov, men samtidigt är han mån om samtliga som jobbar åt honom.

– Jag delegerar och kontrollerar. Varje dag går jag runt i arenan och kollar så att allt är okej.

Med en dåres envishet såg Percy att Malmö behövde en evenemangsarena. Staden och regionen Skåne tappade marknadsandelar för var dag som gick. 1990 ville han köpa Malmö Ishall och bygga om den.

– Man kan säga att jag låg lite före i tiden, sen kom Färjestad först och det var 2001. Jag visste hela tiden hur den nya arenan skulle se ut, men vart skulle den ligga.

När Percy köpte marken kring arenan var det meningen att den skulle ligga en bit bort, men stationen för Citytunneln skulle då hamna för långt ifrån tyckte Percy.

– Jag ville att arenan skulle ligga ovanpå stationen, det gör den nu och från den 12 december kommer det att gå 324 tåg per dygn som stannar här.

Arenan kostade en miljard att bygga och Percy har själv stått för cirka 70 procent av insatsen. En stor del kommer från då han sålde marken till det nya köpcentrum som öppnar inom kort.

– Hur mycket jag fick för den marken? Nja, det vet jag inte om jag vill tala om.

I Malmö Arena finns restaurangen Percys, men att det är hans ego som talat slår han snabbt bort.

– Många ville att arenan skulle heta Percys Arena, men det ville inte jag. Då sa det att då måste du sätta ditt namn på en restaurang och så fick det bli.

Trots framgångarna med den nya arenan som Percy äger till 100 procent finns det besvikelser som grämer honom.

– När de snor Ishockey-VM från mig blir jag förbannad. Jag var med och ordnade så att Sverige skulle få arrangera VM 2013 i Malmö och Stockholm, då kommer det en jävla kompromiss mellan två länder.

Att missa ishockey-VM fick Percy att bestämma sig för att dra så många evenemang som möjligt från Stockholm till Malmö och han har lyckats.

I år är det andra året på rad som Fotbollsgalan går av stapeln i Malmö.

Även Stockholmsförknippade evenemang som innebandyfinalerna och handbollsfinalerna arrangeras 2011 i Malmö Arena.

– Men det är inte Stockholm som drabbas hårdast av att vi tar marknadsandelar, det är framförallt Köpenhamn och Göteborg som kommer att tappa.

Percy ser Fotbollsgalan som ett drömevenemang och att Zlatan kommer till galan i kväll känner han är mycket stort.

– Det var jag som fixade ihop Zlatan med Helena Seger, det är min förtjänst att de bor ihop. Jag hoppas att kunna få med honom på jakt nu när han har tagit sin jägarexamen.

Hur stor är Zlatan?
– Han är lika stor som Rolling Stones.

Han tycker att arenan är perfekt och skam vore väl annars – det är ju Percy Nilsson själv som byggt arenan.

– Alla älskar arenan, allt från de som arbetar med evenemangen till de som arrangerar. Cliff Richard bad mig att komma till England för att hjälpa dem att bygga arenor som fungerar.

I dag är Percy Nilsson 67 år ung och några planer på att lägga av har han inte alls.

– Jag kommer aldrig att lägga av, arbete ger bara möjligheter.

För några år sedan åtalades Percy Nilsson för grovt skattebrott, han fälldes i tingsrätten men friades av hovrätten.

– Det är något man få ta när man sticker ut hakan som jag gjort. Sen anlitade jag ju fel advokat också.

Han har sedan några år tillbaka slutat att pumpa in miljoner i ishockeylaget Malmö Redhawks, men hjärtat finns kvar i klubben och när Percy ska välja sitt drömevenemang är svaret snabbt.

– Att få se Malmö Redhawks spela SM-final här vore underbart.

Fotnot: Intervjun gjordes 2010-11-15 inför Fotbollsgalan i Malmö Arena.