Lindbloms äkta hat trick frälste Sverige

Juniorkronornas Oskar Lindblom frälste Sverige med ett äkta hat trick, när Sverige gick från 1-1 till 4-1 på drygt elva minuter, i den sista gruppspelsmatchen mot Schweiz i JVM.

Schweiz öppnade friskt och såg ut att gripa det sista halmstrået för att bli helt klara för Kvartsfinal när de gjorde 1-0 redan efter tre och en halv minut genom kaptenen Yannick Rathgeb. En och en halv period skulle Rathgeb stå i händelsernas centrum på ett sämre sätt.

Sverige svarade snabbt på Schweiz ledningsmål och dryga minuten senare kvitterade Adrian Kempe i power play.

I den andra perioden ändrades matchbilden markant och samtidigt som Sverige visade världsklass svek humöret hos schweizarna. Vid ställningen 3-1 till Sverige brann det ordentligt i huvudet på kaptenen Yannick Rathgeb som satte in en huvudlös tackling mot Sveriges Anton Blidh. En handling som stängde matchen helt. Sverige gjorde två mål i det följande numerära överläget.

I den tredje perioden spelade Sverige i stort sett av matchen och gick genom gruppspelet utan poängförlust och 18 mål på fyra matcher.

Schweiz – Sverige 1-5 (1-1, 0-4, 0-0)
0-1 (03.29) Yannick Rathgeb (Luca Fazzini)
1-1 (04.52) Adrian Kempe (Gustav Forsling, Axel Holmström), spel fem mot fyra
1-2 (23.27) Oskar Lindblom (William Nylander, Axel Holmström), spel fem mot fyra
1-3 (26.03) Oskar Lindblom (Robert Hägg, William Nylander)
1-4 (34.45) Oskar Lindblom (Gustav Forsling, William Nylander), spel fem mot fyra
1-5 (35.11) Jens Lööke (Anton Karlsson, Christoffer Ehn)

Skott: 22-39 (8-10, 6-18, 8-11)
Utvisningar: Schweiz 3×2 min, 1×5 min, 1×20 min, Sverige 6×2 min
Domare: Vladimir Baluska, Slovakien och Geoffrey Miller, USA (Nikolaj Ponomarjow, Tyskland och Judson Ritter, USA)
Publik: 13 857 i Air Canada Center