Krönika: Dra upp eller ner dragkedjan – nu måste svensk ishockey bestämma sig

Svensk ishockey blöder och det blir inte bättre av att det är tre organisationer som ska försöka komma överens om vad det är som egentligen gäller. Det är dags att de ledande inom svensk hockey börjar samarbeta och det nu! På frågan om varför det är olika regler i SHL och i HockayAllsvenskan svarade SHL:s sportchef Johan Hemlin:

– Därför att SHL är en egen organisation och HockeyAllsvenskan lyder under Svenska Ishockeyförbundet. De hade chansen att haka på oss, men väljer att gå sin egen väg.

Det är otroligt ledsamt att se hur svensk ishockey i allt snabbare takt förtvinar och går mer och mer mot en produkt. Något som till slut kommer att ta död på sporten ishockey i Sverige. Att nästintill stänga ligan är så förkastligt att man nästan får mardrömmar, att inte SHL förankrar besluten hos HockeyAllsvenskan som måste ”köpa” besluten, för att ens kunna skapa någon spänning i serien, är att sätta en dolk i ryggen på alla klubbar som verkligen vara med och berika svensk ishockey. Däremot undrar jag var ledarna, styrelseledamöterna i de HockeyAllsvenska klubbarna varit de senaste åren. Varför vaknar man först nu? Vad är det man egentligen gnäller om? Hur ska vi få svensk ishockey på rätt köl?

Publikkapaciteten
Här undrar jag verkligen hur föreningsledarna i HockeyAllsvenskan kan reagera nu. Kapacitetskravet på 5 000 åskådare är inget nytt, det kravet har funnits ett tag nu. Helt plötsligt vaknar föreningar som Mora, Västerås, Karlskoga och Karlskrona med flera om att just det kan ta död på föreningens förmåga att gå upp. Det nya i arenakraven är att det av de 5 000 åskådarplatserna ska finnas 500 sittplatser fler än de 3 000 sittplaster som var kravet tidigare. När kravet att arenorna ska ta minst 5 000 åskådare kom var det inte mycket ljud i skällan från HockeyAllsvenskan.

– De här kraven är inte nya och det ska mycket till för att vi lämnar dispens, säger Jörgen Lindgren, vd på SHL till Hockeydagbladet.

Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare har en annan syn på publikkapacitet och dispens.

– SHL äger inte ens frågan om att godkänna föreningarnas arenor. Det är ställt utom alla rimliga krav att det inte skulle bli några dispenser, säger han till Hockeydagbladet och fortsätter:

– Det är upp till Licensnämnden att besluta och självklart kommer det att bli dispenser. Den här säsongen har till exempel Örebro dispens och det fungerar utmärkt.

Ekonomin
Tidigare har det krävts ett ekonomiskt plus, med andra ord har det räckt med en krona plus i balansräkningen, för att få Elitlicens i SHL. Nu skärps kraven rejält, nu krävs det fyra miljoner (4 000 000!) kronor i likvida medel för att få Elitlicens för SHL. Här får föreningarna 16 månader på sig att dra in pengarna som alltså ska vara reda pengar och inte låsta i arena, spelartrupp eller annat.

– Vi ska se till att kryphålen blir så små som möjligt, det ska vara pengar på kontot och inget annat, säger Lindgren.

– Det fordras ett fritt eget kapital och det är alla klubbar överens om. Det värsta som kan hända är att men inte kan slutföra säsongen, men har man ett fritt eget kapital så kan man spela färdigt säsongen . Det är en väldigt viktig fråga, säger Boustedt.

Spänningen
Att nästintill stänga SHL är att sakta döda svensk ishockey. Titta på årets HockeyAllsvenska som är möjligheternas serie, av de två först placerade lagen är det redan klart att ett lag går upp i SHL. Det lag som förlorar den HockeyAllsvenska finalen får en chans till mot ett HockeyAllsvenskt lag om en av de nya platserna i SHL. Lag 11 och 12 i SHL får möta varsitt HockeyAllsvenskt lag i bäst av sju matcher. Vilket borde vara säker seger för SHL-lagen, men i hockey kan allt hända. De lag som hamnar på platserna 1-8 i HockeyAllsvenskan har chansen på SHL, om de klarar arenakraven vill säga. Här är det så spännande det kan bli, trots saknaden av Kvalserien. Det blir mer spännande än en serie med sex lag och fyra går upp.

Nästa säsong kommer dock syretillförseln att sakta strypas till svensk föreningsishockey, vilka kommer att orka fortsätta drömmen om SHL? Vilka kommer att tvingas lägga ner verksamheten? Hur många ungdomar kommer inte att ha någon förening kvar, alternativt inte ha ett A-lag i någon toppförening att drömma om?

Tänk om och gör det nu
Först och främst måste organisationerna SHL och HockeyAllsvenskan slås ihop till en organisation. Lär av svensk fotboll gällande de två högsta serierna. Att ha två levande serier i den absoluta toppen är livsviktigt för svensk ishockey. Spänningen måste komma tillbaka, det räcker inte med att Malmö går upp – de är inga publikmagneter på bortaplan. Folket vill se ett Örebro som skräller sig upp i SHL, de älskar att Asplöven och Karlskrona rör om i den HockeyAllsvenska tabellen och ser ut att gå mot SHL-kval. Många pratar fortfarande om ”Vilda Väsby” som otroligt nog tog sig upp i Elitserien, men åkte ur efter bara tre poäng på 22 omgångar.

Jag står fast vid mitt förslag om hur upp- och nedflyttning till och från SHL och HockeyAllsvenskan bör se ut. Jag är säker på att om organisationerna SHL och HockeyAllsvenskan slås ihop till en. Visst ska SHL-lagen fortfarande ha en större del av TV-kakan än HockeyAllsvenskans lag, det ska vara skillnad i ekonomierna om det nu inte finns någon sponsor som laddar in massor med pengar för att laget verkligen ska ta steget upp. Båda lagen ska ha samma regler när det gäller reklamavbrott (power break), antal spelare på isen under övertid, regler inför och under straffar och rinkstorlek. Att det är tredomarsystem i HockeyAllsvenskan och fyrdomarsystem i SHL spelar ingen större roll, däremot ska även HockeyAllsvenskan bevakas av War room!

Mitt förslag till upp- och nedflyttning.
SHL (14 lag) – 52 omgångar
Lag 1-8 till Slutspel
Lag 9-10 klara för SHL
Lag 11-12 till Kvalserien
Lag 13-14 till HockeyAllsvenskan

HockeyAllsvenskan (14 lag) – 52 omgångar
Lag 1-2 till SHL
Lag 3-6 till Kvalserien
Lag 7-10 klara för HockeyAllsvenskan
Lag 11-12 till Kvalserien-HA
Lag 13-14 till Div 1

Supporterorganisation
Som jag belyst i en tidigare krönika är saknaden av en gemensam supporterorganisation inom svensk hockey stor. Så här skrev jag i slutet av förra året och jag känner att den frågan är allt hetare idag.

”Inom svensk fotboll finns Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, där man med gemensamma krafter är med och tycker om svensk fotboll. Något liknande saknas tyvärr inom ishockeyn och det är något som bör införas snarast. Det är supportrarna som blir förbisedda när föreningsledarna ser till sitt eget bo så mycket att det sportsligt nervkittlande momenten försvinner. Visst som supporter vill man aldrig åka ur, men ändå något som alla vill ha. Att kunna ha en ärlig chans att gå upp är också en dröm som måste finnas för att sporten ska överleva.

Hockeyn som publiksport riskerar att dö en snabb sport och utan publiken kommer föreningar att tvingas lägga ner sin verksamhet – det är den bistra verkligheten!”

Slutsats
Svensk hockey måste samla sig nu och stoppa den infekterade blödningen. Få ett stopp på ”vi” och ”dem”! Samla föreningarna och supporterföreningarna i SHL och HockeyAllsvenskan för att ena! Supportrarna ska ha en rådgivande funktion och föreningarna en beslutade funktion – även om man ska lyssna på supportrarna, de har kunskapen om läktar- och supporterkultur, vad som krävs för att arenorna åter ska fyllas till bristningsgränsen. Det är inget som män i kostym har någon som helst kunskap om!

Fotnot: Krönikan är reviderad 2015-02-05, 23.50. Efter intervjun med Tommy Boustedt generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet. Citat är tillagda och ett stycke om ekonomin borttagen då jag nu blivit upplyst i frågan om varför man ska ha fyra miljoner kronor på kontot, eller fritt eget kapital som Boustedt uttrycker det.

1 svar på ”Krönika: Dra upp eller ner dragkedjan – nu måste svensk ishockey bestämma sig

  1. Gora64

    Mycket bra skrivet Tomas. Håller med i varje stavelse. Det gör ont i mitt hockey hjärta när jag tänker på det.

Kommentarer är stängda.