Ge domarna böter när de gör fel

Det är en evig debatt om hockeydomare och ingen verkar vilja utveckla domarna som curlas stort av ”pappa” Peter Andersson och lindas in i bubbelplast med dubbla hörselskydd för att slippa kritik!

Den här säsongen har det stormat mer än vanligt kring domarna i svensk media och ingen på förbundet har gjort något annat än att skydda dem och säga att de gör ett bra jobb. Jag tycker att det är riktigt uselt, mest för att domarna är riktigt dåliga för att inte säga usla i många matcher.

Inte synd om domarna
Nu är det på inget sätt synd om hockeydomarna och de ska inte ses som ideella krafter ”som ställer upp” för hockeyn! De tjänar grymma pengar på att döma SHL. Även om de skulle ha ett arbete på sidan om så har de en mycket inkomstbringande ”hobby”.

SHL har 55 omgångar mellan september och mars och är upplagd så att flera domare kan döma flera matcher i samma omgång. Nu räknar vi på en domare som dömt sex år i SHL och dömer 55 matcher. Den domaren tjänar 6 650 kronor/match vilket ger bara i domarersättning 365 750 kronor i grundserien. I slutspelet tjänar samtliga huvuddomare 7 100 kronor/kvartsfinal, 7 400 kronor/semifinal och 8 800 kronor/final.

Skulle domaren dessutom ha ett arbete och är tvungen att ta ledigt från detta, då har han förlust av arbetsförtjänst på 160 kronor/timme. Till detta utgår även traktamente för varje match.

Ge dem böter
I NHL är det strängeligen förbjudet för spelarna att uttala sig om domarnas prestation efter matchen. Det är inte för att sätta in domarna i något skydd, utan för att NHL inte vill ha någon form av pajkastning. Däremot får NHL-domarna, som visserligen tjänar mycket mer än SHL-domarna, böter för varje fel de gör under matcherna. Om de missar att ta en klar utvisning med mera. En domare kan också bli avstängd utan lön om han gör allvarliga missar i NHL.

Jag vet inte vad bötesbeloppet per fel är i NHL. Mitt förslag är att domarna får böta 100 kronor/fel. Visst ska man tillåta misstag, men det måste kännas när man missar grova händelser. Böterna kan gälla för miss av spelförstörande moment som hooking, holding, diving. Dessutom ska det gälla utvisningar som uppenbart är felaktiga.

Linjedomarna
Linjedomarna har om man jämför med huvuddomarna sjukt dåligt betalt, med samma mått som vid SHL-domaren. Du ska ha dömt SHL i sex år tjänar du  2 925 kronor/match. Dömer du en match per omgång i SHL tjänar du 160 875 kronor. Får domaren chansen att döma slutspel går lönen upp till 3 000 kronor/kvartsfinal, 3 100 kronor/semifinal och 3 450 kronor/final. Linjedomarna har samma avtal gällande traktamente och förlust av arbetsförtjänst.

Linjedomarna ska i första hand få böter för felaktiga icing- och offsidebedömningar, men också fel vid för många spelare på isen och puck out.

Det är dags att ta av silkesvantarna när de gäller det randiga laget på isen.

Fotnot: Domarna i Riksserien tjänar 900 kronor för huvuddomare och 450 kronor för linjedomare.

2 svar på ”Ge domarna böter när de gör fel

  1. eric ekstrand

    ja om alla spelare betalar en böter om de missar en passning,skott, släpper in mål osv så visst, då kanske domarna kan betala också. men tills dess så tycker jag att det låter som en fulkoligt idiotisk idé. Vi är alla mänskliga och gör misstag

    • eric ekstrand

      och med tanke på hur mycket spelarna tjänar så borde de inte göra misstag?eller?

Kommentarer är stängda.