Djurgården bygger om för SHL

Bygga-om
Sedan Djurgården Hockey tog steget upp i SHL har det spekulerats i hur laget kommer se ut. Lagom till påsk levererade Djurgården påsksmällar med fyra nyförvärv. Totalt har sportchef ”Challe” Berglund presenterat en kontraktsförlängning och fem nyförvärv. Här kommer mina tankar kring lagbygge och samarbetsklubbar 2014/2015.

Djurgården behöver skaffa två samarbetsklubbar (farmarklubbar) där föreningen kan ställa spelare på tillväxt och få chansen att testa på seniorhockey. Det viktiga är att samarbetsföreningarna ligger geografiskt och seriemässigt rätt till. Därför finns det som jag ser det bara två föreningar som är riktigt aktuella, Almtuna i HockeyAllsvenskan och Huddinge i HockeyEttan. Med dessa föreningar ska Djurgården skriva långa avtal för att få kontinuitet i arbetet för att åter bli nummer ett och ledande i Hockeysverige igen.

Till Huddinge i HockeyEttan lånar vi ut målvakten Tobias Sandberg och en toppfemma från J20, allt för att de ska få känna på seniorhockey.

Till Almtuna i HockeyAllsvenskan lånar vi ut målvakten Johan Mattsson, backen Alexander Falk och forwardsen Mattias Kalin, Måns Krüger och Mattias Sundberg. Krüger och Sundberg lånades ut till division ett under stora delar av förra säsongen, nu är de mogna att växa som seniorer i HockeyAllsvenskan.

Spelare som ska släppas till HockeyAllsvenskan och då i första hand Almtuna eller Vita Hästen är spelare som Henrik Nyberg och David Lidström

Saknas i lagbygget 2014/2015
En förstemålvakt, enligt ryktena ska Mikael Tellqvist vara klar. Blir det ”Tellan” kommer Djurgården att ha ett stabilt målvaktspar. Spricker det med ”Tellan” måste Djurgården hitta en annan förstemålvakt.

En klassback, gärna högerskytt, som går in som härförare. Backsidan är det i lagbygget som på papperet ser tunnast ut med enbart två kontrakterade backar, Högström och Deilert. Därför känns det viktigt att förlänga snabt med Nils Andersson och Robin Norell i första hand. Det troliga är att Djurgården tappar antingen Philip Holm eller Linus Arnesson till någon av de NHL-organisationer de är daftade för. Tappar Djurgården båda två kan det finnas plats för David Lidström på den backplatsen. Det känns också viktigt att supertalangerna Andreas Englund och Adam Ollas Mattsson säkras upp och de ska spela i SHL. Det har spekulerats i att Daniel Fernholm ska vara aktuell för Djurgården, ett rykte som kan då han nyligen opererat höften och ses som ett osäkert kort. Sam Lofquist lär inte vara intressant på något sätt då han kommit på kant med tränarna och inte levererat efter förväntningarna. Timmy Pettersson lägger skridskorna på hyllan.

På forwardssidan finns det egentligen bara en öppning och det är om Djurgården inte lyckas få loss Jens Jakobs från Leksand. Om Henrik Eriksson skulle lämna hoppas jag att Emil Lundberg värvas på riktigt från Asplöven, det finns potential i honom. Henrik Nyberg, Tobias Liljendahl och Tobias Lindberg räcker tyvärr inte till i SHL redan nästa säsong. Joakim Hagelin var ett lån som inte kommer att erbjudas plats i Djurgården, transatlanterna Dustin Johner och Steve Saviano tackar för sig då de inte på något sätt kommer överens med Tony Zabel. En jag verkligen inte vill se i Djurgårdens tröja är Emil Kåberg.

Till sist kommer vi till Djurgårdens centrar och här saknas egentligen bara en förstecenter, en klasscenter i Andreas Enqvists kaliber. Det är inte omöjligt att ”Ante” kommer hem till Djurgården då hans klubb Atlant Mytishchi inte betalt ut lönerna i tid. Tredje- och fjärdecenter finns i Markus Ljung och Michael Holmqvist. Joakim Eriksson slutar troligen och fortsätter i föreningen som sportchef.

Målvakter
1: Vakant (Mikael Tellqvist)
2: Mantas Armalis *NY*
3: Johan Mattsson – Lånas ut till Almtuna
4: Tobias Sandberg – Lånas ut till Huddinge

Backar
1: Vakant (NY)
2: Marcus Högström
3: Vakant (Nils Andersson)
4: Vakant (Robin Norell)
5: Alexander Deilert *NY*
6: Vakant (Andreas Englund)
7: Vakant (Philip Holm/Linus Arnesson)
8: Vakant (Adam Ollas Mattsson)
9: Vakant (Alexander Falk) – Lånas ut till Almtuna
10: Vakant (J20) – Lånas ut till Huddinge

Forwards
1: Marcus Sörensen
2: Vakant (Jens Jakobs)
3: Robin Alvarez *NY*
4: Mattias Guter
5: Erik Nyström *NY*
6: Nicklas Heinerö
7: Mikael Ahlén
8: Vakant (Henrik Eriksson/Emil Lundberg)
9: Mattias Kalin – Lånas ut till Almtuna
10: Måns Krüger – Lånas ut till Almtuna

Centrar
1: Vakant (Andreas Engqvist)
2: David Rundqvist *NY*
3: Vakant (Markus Ljung)
4: Vakant (Michael Holmqvist)
5: Mattias Sundberg – Lånas ut till Almtuna

Får inte plats
Sam Lofquist
David Lidström
Tobias Lindberg
Tobias Liljendahl
Henrik Nyberg

Försvinner
Philip Holm/Linus Arnesson – En till NHL/AHL
Timmy Pettersson – Slutar
Joakim Eriksson – Slutar
Henrik Eriksson/Emil Lundberg
Steve Saviano
Dustin Johner
Joakim Hagelin – Lån

Spelare inom parentes är antingen rykten eller spelare som jag vill se på den positionen.

3 svar på ”Djurgården bygger om för SHL

  1. Jörgen

    Varför inte Emil Kåberg? Tråkigt att transatlanterna inte kommer vara kvar kan jag tycka.

  2. niko loukusa

    Ingen vill ha Emil Kåberg han SSSSSSUUUUUUUGGGGGGGGEEEEEEEEERRRRRRRRR

  3. Nicklas

    Dustin Johner måste för fan få stanna han var ju lätt en av dom bästa i DIF när vi tog steget upp till SHL !!!

Kommentarer är stängda.