Lidström nummer 100 i Hall of Fame

På fredag när Sverige möter Finland i en landskamp i Västerås hyllas en av svensk hockeys största genom tiderna. Nicklas Lidström väljs in i svensk hockeys Hall of Fame.

Lidström blir därmed den 100:e att väljas in i svensk hockeys Hall of Fame och motiveringen lyder:

”Sveriges bäste ishockeyspelare genom tiderna, eller inte. Det tvistar de lärde om, men pratar vi enbart backar är det liksom inget snack. Nicklas, som den 31 maj 2012 på en presskonferens i Joe Louis Arena i Detroit meddelade att han slutade som aktiv, har en lysande karriär att se tillbaka på. 20 års spel i Nordamerika i samma klubb, Detroit Red Wings, s j u gånger vald till ligans bäste back, varav tre år i rad. VM-guld 1991, dessutom ett VM-silver och ett VM-brons och så då kronan på verket, guldet i OS i Turin då han själv avgjorde finalen med ett mäktigt slagskott. Fyra vinster i Stanley Cup kan vi lägga till så förstår alla storheten.

Lidströms moderklubb är Skogsbo SK i Avesta, han flyttade till Västerås där han gick på hockeygymnasiet och efter VM 1991 var det NHL som gällde. De sista sex åren var han lagkapten i den legendariska klubben i NHL. Han utsågs 2007 till ”Tidernas europé i NHL” av branschtidningen The Hockey News. Han har också av en del andra branschtidningar och magasin utsetts till ”Årtiondets bäste NHL-spelare.”

Här hittar du de invalda i Hall of Fame>>>