Debatt: Snömos idag – Gött mos 15 september?

Bild

I månader har Alliansen med Fredrik Reinfeldt i spetsen pressat Stefan Löfvén om vilket det Socialdemokratiska alternativet blir i valet 2014. Nu har Löfvén svarat att det blir ett Socialdemokratiskt alternativ med sex öppna dörrar och en igensvetsad!

– Snömos, säger Jan Björklund, partiledare för Folkpartiet idag –  vänder det till ”Gött mos” dagen efter valdagen i september?

Idag lämnade Stefan Löfvén besked i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, om det Socialdemokratiska regeringsalternativet inför valet 2014. Till Alliansens stora skräck lämnade Löfvén beskedet att det blir just ett Socialdemokratiskt alternativ med dörren öppen till samtliga partier förutom Sverigedemokraterna.

– I Sverige röstar vi på partier och inte låsta allianser, säger Stefan Löfvén till SVT.

I Alliansen knakar det i fogarna sedan Moderaterna ger sig in på alla andras revir i och med att Alliansens opinionssiffror stadigt dalar. Något som retat upp småpartierna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Nu får de helt plötsligt ett alternativ att hänga sig kvar vid makten om de stöttar den andra jätten, Socialdemokraterna, efter valet. Något som de varken kan eller vill bekräfta idag. Det är därför framförallt  Centerpartiet och Folkpartiet har reagerat kraftigt på beskedet.

– Snömos, de presenterar inget alternativ, säger Jan Björklund i ett uttalande till SVT.

– Löfvén säger nej till Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet till SVT.

Hur kommer det att se ut måndagen 15 september om Socialdemokraterna blir Sveriges största parti? Får vi höra ”gött mos” från Björklund då? Får v i höra ”vi har ju samarbetat förr” från Lööf? Det återstår att se.

Miljöpartiet verkar vara med på Löfvéns sätt att tänka och siktar på att bli det tredje största partiet vilket gör att de kommer att bli den naturligaste samarbetspartnern för Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet håller inte med de forna vapendragarna i Miljöpartiet utan ser en förlust i att inte ha säkrat ministerposter redan innan valet, om det skulle bli maktskifte.

I mina ögon förlorade Socialdemokraterna valet 2010 på att gå på finten från Alliansen att det är bra med just en allians, i det fallet en otydlig röra. Nu gör man inte om samma misstag.

Det viktigaste beskedet är att svetsaren från Sunnersta nu tagit fram svetsaggregatet och svetsat igen dörren till Sverigedemokraterna en gång för alla.

Om drygt tio månader vet vi om dagens besked var rätt för socialdemokratin eller inte.

Fotnot: Snömos betyder innehållslöst prat, svammel

1 svar på ”Debatt: Snömos idag – Gött mos 15 september?

  1. Fanny

    Hej! Jag tänkte bara fråga ungefär hur många besökare den här bloggen har per måndag. Tacksam för svar! Bästa hälsningar, Fanny

Kommentarer är stängda.