Vi är i Berlin för att vinna

Image

Djurgården Hockey är i Berlin för finalspelet i European Trophy. Huvudstadsbladet träffade den assisterande lagkaptenen Michael Holmqvist innan avresan på onsdagsmorgonen. Holmqvist berättade om frustrationen i november, konstmålen mot Troja, SHL:s utspel och viljan att vinna i Berlin.

– Vi åker till Berlin för att vinna turneringen, säger Holmqvist till Huvudstadsbladet.

Huvudstadsbladet träffar Michael Holmqvist morgonen efter Djurgårdens kross av toppkonkurrenten Västerås, det är en sliten assisterande kapten som möter upp.

– Jag har svårt att sova efter matcher, jag är så full av adrenalin. Jag var uppe och kollade NHL i natt.

Djurgården har haft svårt mot Västerås och förväntade sig en anstormning i början av matchen, något som kom av sig.

– Vi var förberedda på en riktig press de 10-15 första minuterna, men de var helt avslagna. Sen fick vi sköna mål i andra perioden och kunde spela av matchen i den tredje.

Svarta november
Vi lämnar matchen mot Västerås och pratar om svarta november, som återigen drabbade Djurgården Hockey. Sex raka förluster skickade laget från en tredje plats till en åttonde och det morrades i supporterled.

– Vi hade tagit poäng i 20 av 24 matcher inklusive European Trophy, inget annat lag var i närheten av det. Vi hade chansen att rycka i topp tre, då kom svackan. Det blev som en spiral som bara gick nedåt. För oss spelare var det inget roligt alls.

Det fanns de på läktarna som började bua ut er redan i första perioden, till exempel om ni inte gjorde mål i första powerplayet i matchen. Hur påverkade det er?
– Jag kan förstå att vi blev utbuade, men det är inte roligt att höra. Det hjälper inte oss direkt.

Vändningen
November blev december och Djurgården började vinna matcher igen. Ett mål på övertid ingav nytt hopp i laget.

– Vi vann rätt tursamt mot Asplöven här hemma, då fick vi känslan att vi faktiskt kan vinna matcher igen. Det var en mycket viktig match att vinna. Sen har vi spelat riktigt bra sedan dess förutom sista perioden i Malmö, men de är ett riktigt bra lag och vi tappade allt i sista perioden.

Snackisen
Holmqvist är det stora samtalsämnet i Djurgårdskretsar efter matchen mot Troja där han svarade för två snygga mål, varav ett riktigt konstmål. Han satte pucken i nättaket med klubban mellan benen.

– Det var den gamla Micke Holmqvist där, hehe. Jag tänkte nog inte alls, men det blev ju snyggt.

Det målet banade väg för att en självförtroendestinn Holmqvist även skulle göra mål i boxplay några byten senare.

– Hade jag inte gjort det första vet jag inte om jag hade satt det andra målet.

Frispelad av Joakim Eriksson kom Holmqvist fri med Trojas målvakt Christoffer Bengtsberg och laddade för skott, då ställde sig pucken på högkant.

– Jag laddade för skott, då måste målvakten agera, jag tittade inte ens på pucken så jag visste inte att den var på högkant. När han frös till för att ta skottet var det bara att dra honom.

Enligt uppgift lurade Holmqvist Bengtsberg till den milda grad att han fortfarande ses springandes på Hovets läktare och letar efter korven.

SHL-utspelet
För några dagar sedan kom Expressen över dokument på förslag till förändringar i SHL, bland annat om wild cards till populära föreningar. Holmqvist håller med om att SHL måste förändras.

– Det finns helt klart öppningar för fler lag i SHL, det är flera föreningar i HockeyAllsvenskan som skulle klara det bra. Jag är för en utökning av antalet lag, det tror jag är bra för svensk hockey. Wild cards låter inte bra alls.

Till Berlin för att vinna
I morse flög Djurgården Hockey till Berlin för finalspelet i European Trophy och den är ingen glidarresa för laget.

– Vi åker ner för att vinna och jag tror att spelet i slutspelet kommer att passa oss riktigt bra. Jag tror att vi kommer att få mer yta och tid och det kommer att gynna oss. Jag tror verkligen att vi har en chans, säger Holmqvist och fortsätter:

– Att åka iväg så här kan sammansvetsa laget ännu mer och det är bra för framtiden. Vi lär känna varandra mycket bättre.

I gruppspelet möter Djurgården finska JYP, torsdag klockan 17.00 och svenska Luleå, lördag klockan 17.00. I den andra gruppen möter tyska mästarna Eisbären Berlin de två svenska lagen Frölunda och Färjestad. En eventuell final spelas på söndag klockan 20.15.

Luleå har tre spelare som upprör och berör på isen, läktaren och i TV-soffan. Bröderna Abbott och Per Ledin är spelare som väcker känslor. Hur är det att möta dem?

– Det är bara kul. Jag älskar att möta sådana spelare, de är skickliga på att göra det de gör. Det ska bli riktigt skoj. De behövs i hockeyn!

Djurgården kommer att ha bra stöd nere i Berlin, något som inte undgått spelarna.

– Det ska bli riktigt skoj. Jag hörde en siffra på över 300 supportrar och det är ju fantastiskt.

Djurgården åker ner till Berlin med ett riktigt stärkt självförtroende, 14 av 18 poäng på de sex senaste matcherna och två raka nollor (3-0 mot Oskarshamn och 5-0 mot Västerås) bakåt.

Det blir inte mycket till julledighet, men vem i laget vill du ge en julklapp och vad får han?
– Det får bli en ny dialekt till Marcus Ljungh. Han pratar sån där gnällig Västeråsdialekt.

Slutspelet i European Trophy sänds i S24.