Nya hårda krav för att spela i SHL

Det har tidigare läckt ut att kraven för att spela i SHL inte bara kommer att vara på sportsliga grunder. Även ekonomiska grunder och skärpta arenakrav sätts in i liganämndens tävlingsbestämmelser.

Från och med säsongen 2016/2017 ställs det ekonomiska kravet att en förening ska ha fyra miljoner kronor i eget synligt kapital, allt för att undvika allvarliga ekonomiska problem. Säsongen 2015/2016 blir ett så kallat kontrollår och ger föreningarna 16 månader att uppfylla kraven.

Dessutom justeras arenakraven, det ska vara en modern arena med en publikkapacitet på minst 5 000 åskådare. Det är samma summa som tidigare, det nya är att sittplatserna är öronmärkta till minst 3 500 sittplatser i arenan.

Sagt från de olika organisationerna.
– SHL och Svenska Ishockeyförbundet, SIF, har i och med det nya avtalet en samsyn i ett långsiktigt arbete som tar höjd för nya krav och att utveckla svensk elitishockey både nationellt och internationellt, säger Sture Emanuelsson, styrelseordförande i SHL.

– Avtalet mellan SHL och SIF gör det möjligt för SHL att fortsätta att utveckla ligan och tillsammans med förbundet ta ansvar för att stärka svensk ishockey vilket är enormt glädjande, säger Jörgen Lindgren, VD för SHL.

– Det känns glädjande att vi även fortsättningsvis har en sammanhållen och enad svensk ishockeyrörelse och där SHL ytterligare vill bidra till att skapa förutsättningar för tillväxt för såväl bredd- som elitverksamheten, säger Christer Englund, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

– Detta innebär att vi kan säkerställa en fortsatt hög sportslig nivå, såväl nationellt som internationellt, för både klubbar och landslag samtidigt som utbildningsstödet till de mindre föreningarna ökar, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare hos Svenska Ishockeyförbundet.

– Den överenskommelse som nu sluts mellan SHL och Svenska Ishockeyförbundet är mycket positiv och blir bra för svensk elitishockey totalt sett, även för våra klubbar i HockeyAllsvenskan, säger Stefan Bengtsson, VD för HockeyAllsvenskan.