Hot och kommersialism skakar svenska landslagets supportrar inför ödesmatchen

Bild

Inför ödeslandskampen på Friends Arena ikväll har det blossat upp ett internt supporterkrig bland de svenska supportrarna. Före detta styrelsemedlemmar i etablerade Camp Sweden har startat en helt ny supporterorganisation för svenska fotbollslandslaget.

– De svenska supportrarna är svikna, säger Lars Engvall, ordförande i nya Blågul Support.

Samtidigt som det svenska landslaget bönar och ber om supportrarnas stöd inför kvällens kvalrysare mot Österrike på Friends Arena i Solna är sprickan total i det svenska supporterledet. Inför landskampen lanserar de före detta Camp Swedenprofilerna Lars Engvall, Ingo Söderlund, Ola Sjöstedt, Henrik Fors och Arne Ståhl Blågul Support. Söderlund och Sjöstedt är före detta ordföranden i Camp Sweden.

– De svenska supportrarna är svikna. Camp Sweden har gått från att jobba med supporterkultur till nästan renodlad affärsverksamhet med en reducerad insyn och demokrati, säger Engvall i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Huvudstadsbladet handlar missnöjet framförallt om att Camp Sweden blivit allt för kommersiellt och att de ”sitter i knät” på LA Travel som har som affärsidé att tjäna pengar på supporterresor och supporterevent. Som en protest mot detta ordnar Blågul Support en alternativ supportersamling på en pub i Solna och en egen marsch till matchen.

Insyn och teambuilding
Det riktas även stark kritik till hur årsmötet hölls och enligt uppgifter ska endast nio personer varit närvarade. Medlemmar har försökt att få ut röstlängden från årsmötet, men styrelsen i Camp Sweden lämnar inte ut den. Styrelsen avslog åtta motioner om större öppenhet gentemot föreningens medlemmar. Avslagen gjordes helt utan motivering, enligt en källa till Huvudstadsbladet. Dessutom kritiseras Camp Sweden starkt för att ha lagt sitt årsmöte klockan 15.00 i Stockholm en vardag.

Under våren ska Camp Swedens styrelse ha köpt en teambuilding för 35 000 kronor, även det något som upprört och bidragit till den nya organisationen Blågul Support.

Hot
Flera före detta styrelseledamöter har vittnat om hur de hotats av en sittande styrelseledamot i Camp Sweden

Fritt medlemskap
Medlemskapet i Blågul Support är gratis. Du hittar den nya organisationen här:
Blågul Support

Fotnot: Huvudstadsbladet söker företrädare för Camp Sweden.