Förre stormålvakten hyllar den nye hjälten

De delar efternamn, men är inte släkt, de är målvakter, den ena har ett JVM-silver från 1989, den andre vill toppa det i JVM 2015. Nu berättar den förre stormålvakten Tommy Söderström för Hockeydagbladet vad han tycker om Sveriges nye målvaktshjälte, Linus Söderström.

-Han är grym, säger legendaren.

Den förre stormålvakten Tommy Söderström ser hellre på JVM än på stora VM, då det är mycket roligare spel. Efter Sveriges tre inledande matcher har jokern i truppen, Djurgårdens Linus Söderström vuxit ut till en ny svensk målvaktshjälte. Hockeydagbladet kontaktade därför den välmeriterade Tommy Söderström för att se vad han tycker om målvaktstalangen.

– Jag har sett honom två matcher hittills i JVM, jag missade tyvärr Danmarksmatchen. Linus är grym, spelar med ett lugn och har inga yviga rörelser, säger Tommy Söderström till Hockeydagbladet.

Efter matchen mot Ryssland var Linus självkritisk och tog på sig båda de ryska målen. Är han för hård mot sig själv eller ligger det i en målvakts natur?
– Jag tycker att det är bra att han tar på sig ett mål, det tyder på självinsikt och självdistans. Det är ju inte som en fotbollskeeper, de har man ju aldrig hört ta på sig ett mål, säger han med ett brett leende.

Vilken är den största skillnaden mellan målvaktsspelet på din tid och idag?
– Spelet är mycket tajtare idag än det var förr, då kunde det vara två till tre frilägen från halva banan per match. Det finns ju inte idag.

Vilka vinner JVM?
– Det blir USA eller Kanada som vinner JVM, de ser starka ut och var så bra innan JVM.

Tommy avslutar med att ge Linus ett livsviktigt råd i den fortsatta karriären.
– Njut under hela resans gång, det är det allting handlar om. Det är mitt bästa råd!

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Tommy Söderström
Nummer: 30
Seniorklubbar: Djurgården, Nacka, Viking, Philadelphia Flyers, Hershey Bears, New York Islanders, Rochester Americans, Utah Grizzlies.
Meriter: 2 VM-guld, 1 VM-silver, 1 JVM-silver, 3 SM-guld, 2 SM-silver
Landslag: 65 A-landskamper, tre VM, två OS, en Canada Cup och en World Cup[/button]