Nu ska bottenstriden avgöras

Med elva omgångar på 24 dagar går SHL in i den mest intensiva perioden på säsongen. Det är match i stort sett varannan dag för lagen och i nästa vecka delas omgångarna upp i tre matcher per dag. Omgångens viktigaste match för nedflyttningsstriden spelas på Hovet mellan Djurgården och Modo. Hur ska det gå?

Omgång 45 har tre matcher som är otroligt viktiga för bottenstriden, fem om Luleå inte hittar CHL-formen och dras in i bottenstriden de också. Samtliga matcher startar klockan 19.00 och går i olika CMore-kanaler.

Djurgården – Modo, Hovet
Djurgården
Hemmalaget Djurgården är otroligt skadedrabbade och i senaste matchen fylldes skadelistan på. Den enda som är tillbaka i spel efter uppehållet är Markus Ljung. På skadelistan har Djurgården Daniel Fernholm, Mikael Samuelsson, Michael Holmqvist, Marcus Nilson och Alexander Fällström. Lägg därtill att nyförvärvet Simon Gysbers inte är spelklar ännu.

Markus Ljung är spelklar efter en hjärnskakning borta mot Färjestad och ser fram mot matchen mot Modo.

– Det är en viktig match för oss. Modo har fått en positiv injektion med sina nyförvärv och kommer säkert till Hovet för att hålla sig defensivt starka, och sedan flytta framåt mer och mer. Vi vill ha tag i taktpinnen så det gäller att vara smarta och inte göra särskilt många misstag, säger han till Djurgårdens hemsida.

I Västerås spelade Ljung med Damien Fleury och är imponerad av sin nygamle lagkamrat. Det senaste nyförvärvet på anfallssidan, Emil Lundberg, känner han sedan förra säsongen i Djurgården.

– Vi spelade tillsammans för fyra år sedan i Västerås. Han var riktigt bra för oss som lag och gjorde 25 mål. En kille med bra skridskoåkning och riktigt bra skott. Och Emil känner vi sedan förra säsongen. Det är en kille som vi vet vad vi får ut av, säger han om nyförvärven.

Modo
Efter att ha spelat drygt två månader utan trepoängare slog Modo till med en liten skräll hemma när man slog bortastarka Linköping med hela 5-3. Då var inte det namnkunniga nyförvärvet Marcel Hossa spelklar. Det är han nu mot Djurgården och laget kommer till Stockholm med förnyat självförtroende. Dessutom har ”Perra” Johnsson fått tio dagar på sig att sätta sin prägel på spelet.

– Vi har tränat bra ett par dagar efter den sista matchen innan vi har haft tre dagar ledig för återhämtning. Vi hade återsamling här under söndag eftermiddag där vi tränade ett pass innan dagens träning, säger assisterande tränare Henrik Gradin till Modos hemsida och fortsätter:

– Hossa har sett bra ut under träningarna och det märks att han är en spelare som producerar poäng då han hela tiden ser till att hamna i rätt position ute på banan. Samtidigt är det naturligtvis saker som är helt nya för honom här med omgivningen och spelsystem, men det blir roligt att se honom i matchen mot Djurgården.

Modo har tappat i slutet av matcherna mot Djurgården och det hoppas Gradin att ändras till kvällens match.

– Vi har haft det tufft mot Djurgården den här säsongen då vi fört spelet men sedan tappat i slutminuterna. Det är på sin plats att vi ska ta en trepoängare imorgon och jag tycker att om gör det vi tränat på, och som vi stundtals visat att vi kan göra, så ska vi ha goda chanser att åka hem med tre poäng, säger han.

Frågan: Fortsätter de jämna matcherna mellan lagen? Ingen match har slutat med mer än ett måls marginal.

Tips: 3-2

Bet24h: 1. 1,87 – X. 4,00 – 2. 3,50

Skellefteå – Brynäs, Skellefteå Kraft Arena
Skellefteå
Seriesuveräna Skellefteå vinner och vinner och vinner innan de slappnar av och förlorar en match i årets SHL. Nu är dock läget ett annat då landslagsuppehållet var dyrköpt för Skellefteå, båda landslagsspelarna Markus Svensson och Oskar Sundqvist på skadelistan.

Nu letar de senaste två årens mästare slutspelsformen och har tränat hårt under uppehållet.

– Vi hade en bra vecka. Den var tuff men vi har inte slaktat spelarna, utan det har varit en bra balans i gymmet och på isen. Det var mycket energi, bra fart och bra fokus genom hela veckan, säger tränare Hans Wallson till SAIK:s hemsida och fortsätter:

– Nu är det sista femtedelen av serien, och det lär bli elva tuffa matcher eftersom att det gäller att positionera sig inför slutspelet. Och vi kommer att möta lag som kommer att göra allt för att vinna.

Nu går man för femte raka mot Brynäs den här säsongen.

– De tidigare mötena har varit bra matcher, kommenterar Wallson och fortsätter:

– De har både varit fyllda med fart och kreativitet, det har med andra ord varit roliga matcher. Nu har de en ny tränare och vann senast mot Frölunda, så de kommer stärkta inför det här mötet.

Brynäs
Efter tränarbytet har ”Bulan”-effekten uteblivit fram till den senaste matchen då Gävlelaget skrällde rejält mot topplaget Frölunda. Nu har Thomas Berglund haft tio dagar att få in sitt spelsätt i truppen.

– Vi har haft bra passningskvalité och bra skärpa under alla ispass. Det känns riktigt bra inför kommande matcher, säger Berglund till Brynäs hemsida.

Kom uppehållet lägligt för er?
-Ja, det gjorde det. Det blir alltid hastigt när man ska skölja igenom en spelidé under en kort tid. Nu har vi haft tid att gå igenom sakerna ännu mer och snurra på ytterligare ett varv med allting så det sitter ännu mer.

Frågan: Rår Brynäs på seriesuveränen och lyckas därför ta andra raka segern?

Tips: 2-3 efter straffar

Bet24h: 1. 1,42 – X. 5,00 – 2. 6,50

Leksand – Färjestad, Tegera Arena
Leksand
Efter två tunga segrar mot bottenkonkurrenterna Djurgården och Brynäs åkte Leksand på pumpen två gånger om mot småländska lagen HV71 och Växjö. Nu senast hela 1-6 hemma mot Växjö. Nu har Leksand skakat av sig den förlusten.

– Självklart har vi kommit över den nu, men samtidigt var det inte bara att glömma den. Man kan alltid lära sig något av matcherna man spelar, oavsett om de gått bra eller dåligt. Vi har jobbat på det som var mindre bra i den matchen, och det känns som att det passade oss bra med en veckas uppehåll, säger backen Robin Gartner till Leksands hemsida.

Färjestad
Värmlänningarna pendlar mellan att vara bäst och sämst i ligan, nu har man sämst form med fyra förluster på den fem senaste matcherna. Laget får tillbaka sin härförare kaptenen Ole-Kristian Tollefsen efter avstängning, som dock fått tre matcher med norska landslaget under uppehållet.

– Viktigt för mig då jag inte spelat match på ett tag innan det. Nu är vi alla redo och taggade inför avslutningen, säger han till klubbens hemsida.

Frågan: Hittar Färjestad formen igen eller åker man på ytterligare en jobbig förlust?

Tips: 3-1

Bet24h: 1. 2,45 – X. 3,80 – 2. 2,58

Linköping – Luleå, Saab Arena
Linköping
Förutom den snöpliga förlusten borta mot Brynäs är Linköping ett av SHL:s formstarkaste lag. Nu ser man fram mot avslutningen på serien och då först kvällens match mot Luleå.

– Det ska bli väldigt roligt att gå in i sluttampen av grundserien. Det var inte så länge sen vi mötte Luleå och där tycker jag att vi gör en bra match i två perioder, säger Linköpings tränare Roger Melin, till föreningens hemsida.

Luleå
Med segern i CHL har norrbottningarna en ny titel i prisskåpet hemma i Coop Norrbotten Arena. Nu är det SHL igen och här har spelet gått i stå och man har inte riktigt hittat CHL-formen. Nu plockar tränaren Joakim Fagerwall in målvakten Daniel Larsson från frysboxen och han får chansen att visa vad han går för i den tuffa bortamatchen.

Frågan: Blir det lagens spel i power play eller box play som avgör matchen?

Tips: 4-1

Bet24h: 1. 1,93 – X. 4,00 – 2. 3,43

HV71 – Frölunda, Kinnarps Arena
HV71
Orkar HV71 resa sig efter stjärnsmällen igår? 0-5 och nu ställs man mot samma motstånd igen, vilket ger chans till snabb revansch och nytt självförtroende.

– Frölunda vinner helt klart rättvist. Imorgon ska de åka till oss och det kommer inte att bli så kul för dem, det ska jag tala om, sa HV71:s tränare Andreas Johansson till CMore efter gårdagens match.

Frölunda
Nyförvärvet Ryan Lasch presenterade sig med två poäng i debuten. Att det gick lätt i gårdagens match gör att tränaren Roger Rönnberg varnar för motståndet ikväll.

– Nu syns vår finess. Vi har ett bra passningsspel, tummar inte på jobbet ikväll och det är kul att se Laschs kedja, de gör det riktigt bra. Vi kommer att möta ett oerhört revanschsuget HV71 imorgon och det måste vi vara medvetna om, sa han till C More efter matchen.

Frågan: Blir det revansch i säsongens första riktiga back to back-match?

Tips: 3-2 efter förlängning

Bet24h: 1. 2,37 – X. 3,80 – 2. 2,68

Växjö – Örebro, Vida Arena
Växjö
Växjö är SHL:s absolut formstarkaste lag med 14 poäng av 15 på de fem senaste omgångarna. Nu väntar svårtspelade Örebro på hemmaplan.

– Örebro är ett offensivt bra lag med bra målvaktsspel. Framförallt så brukar bortamatcherna vara tighta mot dem, säger Växjös tränare Sam Hallam till föreningens hemsida.

Hallam är inte orolig för att segersviten bryts i och med det långa landslagsuppehållet.

– Vill man vara i toppen kan man inte rida på en trend, det tränar man sig till. Och det kan vi se om vi jämför med förra säsongen som i mångt och mycket ser ut som denna säsong. Det är efter jul vi hittat vårt spel och presterar riktigt bra. Skillnaden är att nu har vi ett självförtroende som vi inte hade på samma sätt tidigare, säger han.

Örebro
Har tappat något sedan de hade chansen på den åtråvärda andraplatsen, nu får de se upp för lagen bakom så att man inte tappar den säkra slutspelsplatsen och riskerar ett osäkert play in.

Örebro har en skön känsla mot Växjö och har endast tappat två av de tolv poäng som delats ut hittills i matcherna mellan lagen.

Frågan: Sjätte raka för Växjö, eller fortsätter Örebros psykologiska övertag att växa?

Tips: 2-3 efter förlängning

Bet24h: 1. 1,82 – X. 4,00 – 2. 3,80