Modo – Djurgården: En monumentärt svart svit kan brytas

Det är två lag med varsin totalsvart svit som möts i Örnsköldsvik på torsdagen. Båda lagen har chansen att bryta en svit som SHL knappt sett skymten av. Vilka kommer mest förberedda, vilka vågar vinna, vilka vill vinna mest?

Modo
2-3 (str), 2-5, 2-3 (str), 2-1 (öt), 3-4 (öt), 3-4 (str), 0-2, 3-6, 2-3 (öt), 2-3, 1-2, 1-2 och 3-4, så ser Modos svit ut sedan den senaste trepoängaren sedan segern mot Luleå den 29 november förra året. Varken tränarbyte eller nyförvärv verkar ha fått fart på ångermanlänningarna. Självförtroende är i botten och siktet börjar bli inställt på att vara i form till kvalspelet.

Det senaste nyförvärvet Juha-Pekka Haataja gör debut mot Djurgården och förväntningarna är höga på att han ska lyfta sina lagkamrater.

– Det känns förväntansfullt och en ny spelare ger alltid bra energi in i truppen då det var bra drag på dagens träning och blir positiv stämning på många olika sätt. Han såg bra ut på träningen och bjöd på både några dribblingar och pricksäkra skott. Sen är han även en väldigt bra kille, säger Henrik Gradin, assisterande tränare i Modo, till hemsidan.

Gradin känner också att laget har koll på Djurgården inför morgondagens ödesmatch i Fjällräven Center.

– Djurgården spelare en aggressiv och enkel ishockey med fart och vi vet att de tycker om att kasta puckar mot målet. Det som gäller för oss är att hålla rent framför målvakten och sätta stopp på dem tidigt genom bra skridskoåkning, säger han och fortsätter:

– Vi tycker att vi har haft ganska god kontroll i matcherna mot Djurgården, men faktum är att vi förlorat de tidigare mötena så det gäller för oss att dels få powerplayspelet att fungera och dels att minimera de individuella misstagen som gjort att vi släppt in lite för enkla mål i de senaste matcherna.

Frågan: Är Haataja den frälsare Modo behöver, eller tvingas man hoppas på ännu ett nyförvärv?

Djurgården
3-5, 4-5 (str), 2-3, 0-4, 1-2 (str), 2-3 (str), 1-3, 2-4 och 3-4 är Djurgårdens svarta bortafacit sedan senast man besökte Örnsköldsvik och Fjällräven Center den 13 november förra året. Är det dags för stockholmarna att sluta cirkeln och äntligen ta en bortaseger igen?

Även Djurgården har ett nyförvärv som är redo för debut i morgon, det är fransmannen Damien Fleury som förstärker laget in slutspurten.

Djurgårdens lagkapten Joakim Eriksson varnar för bottenlaget Modo, som på inget sätt får underskattas.

– Jag tycker det är en svår motståndare och ett bättre lag än vad tabelläget visar. Det är ett spelande lag och på det sättet är man farliga. Det som straffat Modo är att det är ett ungt lag, och i det kreativa spel de vill ha har de begått en del misstag. Det straffar sig i SHL om man gör misstag på fel ställen i banan med puck, säger han, till hemsidan.

Eriksson bildar kedja med Marcus Sörensen och nyförvärvet Fleury mot Modo. Eriksson tror att det kommer bli ett annat spel med Fleury i kedja än med Fällström eller Samuelsson som båda är stora och starka spelartyper.

– Nu kan det bli annorlunda med Damien för han är inte en lika stor spelare utan har andra egenskaper, till exempel speeden. Då kan det bli lite som när jag Sören och Guter spelade, lite mer i djupled. Vi kanske inte var starkast i närkamperna utan spelade mer på fart och teknisk skicklighet. Eftersom vi spelat mycket med Guter så tror jag inte det ska vara något större problem att spela med Damien, säger han.

Eriksson som allt som oftast spelar med den 16 år yngre Sörensen och trivs ypperligt i hans sällskap.

– Jag trivs att spela med Marcus. Vi har hittat ett bra samspel och vet var vi har varandra på isen. Vi kan utnyttja varandras styrkor på ett bra sätt. Marcus är oerhört skicklig i sin skridskoåkning och teknik och har i dagsläget få övermän i det här landet. Min uppgift är att få honom i så bra situationer som möjligt så att han kan utnyttja det medan han försöker använda mig som ett upplägg i de situationerna, förklarar han.

Frågan: Fortsätter Markus Ljungh att producera, hela fyra pöäng senast hemma mot HV71.

Tips: 2-4

Klicka på bilden för att spela på matchen
Klicka på bilden för att spela på matchen