Djurgården är i en klass för sig

Djurgården ångar på i Kvalserien till Riksserien och i helgen kom seger tre, fyra och fem. I den femte segern slog man Färjestad med betryggande 10-0. Efter Färjestadsmatchen Huvudstadsbladet ett snack med Djurgårdens tre VM-aktuella spelare, målvakten Valentina Lizana Wallner samt forwardsen Hanna Olsson och Alexandra Palm.

– Redan nu pratar många om nästa säsong, men vi fokuserar på en match i taget och på onsdag har vi glömt den här matchen. Vårt mål nu är att vinna den här serien och kunna ta klivet upp till Riksserien, säger landslagsmeriterade målvakten Valentina Lizana Wallner, till Huvudstadsbladet.

Fem omgångar in i Kvalserien till Riksserien toppar Djurgården på maximala 15 poäng och osannolika 32–0 i målskillnad. Stockholm håller på att få ett nytt lag i damhockeyns högsta serie och det i en anrik förening som verkligen satsar på sina tjejer.

Det var inget snack om saken när Djurgården mötte Färjestad på bortaplan i Kvalserien till Riksseriens femte omgång. Hemmalaget hängde visserligen med i början, men ju längre matchen led tog gästerna över mer och inte ens i numerärt underläge var man ofarliga.
3–0 efter första perioden var 8–0 efter två och hela 10–0 när ”hesa Fredrik” sjöng.

Hur upplevde du matchen som sådan?
– Jag hade inte allt för mycket att göra om man säger så, vi hade spelet under hela matchen, visserligen fick Färjestad några lägen på slutet när vi släppte in dom men vi gör en helt ok match. Sen vet jag att vi kan bättre än så här, säger Valentina Lizana Wallner (VLW) och fortsätter:

– Även om det inte var den roligaste matchen jag spelat i mitt liv, så var det ändå roligt att få spela i Löfbergs Arena och möta Färjestad.

– Jag tycker att vi krigade på bra i 60 minuter även om vi ledde stort, vi fortsätta spela vårt spel och gjorde det matchen ut, säger Hanna Olsson (HO).

– I inledningen av matchen gjorde vi det svårt för oss själva, men ju längre matchen led hittade vi vårt spel och varandra mycket bättre. Vi kom in i deras zon och fick till det bättre. Efter det så rullade det på och vi fick med oss momentum, säger Alexandra Palm (AP).

Hur har du upplevt kvalserien hittills?
(HO) – Jag gjorde min första match i lördags med Djurgården mot HV71 och det var en riktig bra match med bra tempo. De här två matcherna som jag har spelat har jag blivit positiv överraskad och jag upplever att det är bra tempo.

(AP) – Hittills har vi gjort bra ifrån oss i alla matcherna, även om jag inte vet vad som hände mot Björklöven hemma, men vi repade nytt mod och kom upp i standard matchen efter. Det visar på en styrka som lag.

Hur har du upplevt säsongen fram till Kvalserien?
– Jag har inte haft så mycket och göra, jag har tränat på väldigt bra och har kört med J18, J20 och det har hjälpt mig mycket i min utveckling, jag har utvecklats på ett annat sätt, säger Palm och fortsätter:

– Jag har väl inte fått den matchträningen som jag har varit van vid i och med att det inte varit så mycket att göra på matcherna, men vi har mött mycket killar och det har varit roligt.

Vad var det som gjorde att du sökte dig till Djurgården?
– Jag ska gå på hockeygymnasiet där i tre år och tyckte att det verkade vara en väldigt seriöst och en bra satsning som man gör i Djurgården, säger Olsson som kommer ifrån Göteborgs norra skärgårdd, Hälsö och fortsätter:

– Förra säsongen spelade jag med Linköping i Riksserien, innan har jag spelat med Skärgården Hockey och jag har även börjat träna med Frölundas killar för att steppa upp tempot. Men nu ser jag fram emot mina förhoppningsvis bästa år hittills på hockeygymnasiet och att få lära mig mycket i Djurgården.

Vad ser du på dina chanser att få representera Sverige i VM på hemmaplan?
(HO) – Det är såklart jättetufft och bruttotruppen innehåller många bra tjejer, men alla som är uttagna har en chans och det är bara hem och hålla tummarna.

(AP) – Jag ska göra allt jag kan och det är klart att man hoppas, sen hur stora chanserna är, är det lite svårt att säga något om. Det är som sagt 39 duktiga spelare som är med i bruttotruppen.

Hur mycket skulle det betyda för dig att få spela för Sverige på hemmaplan på VM?
(VLW) – Det skulle självklart vara roligt, det är ju ingenting som man har gjort förut och det är ju speciellt att få spela för Sverige i Sverige. Jag kan bara fokusera på mitt egna spel och spela bra fram tills truppen tas ut.

Hur ser du annars på den satsningen som Djurgården gör på er?
(VLW) – Jag tycker att dom har gjort en otroligt bra satsning i media och även för yngre tjejer och runt om i hela landet faktiskt.

(AP) – Går vi upp i Riksserien, kommer det säkert att dra till sig internationella spelare och vi har något riktigt bra på gång. Det är nog intressant för många andra spelare runt omkring.

Om vi pratar om dig själv som spelare, vad har du för kvalitéer?
(AP) – Jag har nog sett mig själv som en skridskoåkare framförallt, jag är väl inte någon finlirare som dribblar för mycket. Oftast kommer jag in i matchen med fart och jagar på in hörnorna och får ut pucken till de som ska sköta finliret.

Vad tar ni med er från helgen till på onsdag?
(AP) – Vi tar med oss styrkan som lag, för varje match som vi vinner stärker det oss och vi kommer ut starkare.

Potentialen i det här laget, hur ser du på den?
(VLW) – Den är väldigt bra, vi har en bredd och många unga spelare som kommer att spela i landslaget om några år. Sen har vi en äldre spelare som Emelie O´Konor här (hon springer förbi under snacket) som är mamma och har spelat OS. Det är en väldig stor bredd på vår trupp och jag tycker att det ser ljust ut inför framtiden.

Anders Andersson
För Huvudstadsbladet