SHL: Inför omgång 34 – Det hettar till

Med 22 omgångar kvar av SHL börjar det hetta till ordentligt och föreningarna ser om sina hus inför slutspurten, slutspel och eventuellt kvalspel. Räkna med tuffa matcher när form möter svacka, toppen möter botten, succé mot fiasko med mera.

Modo – Skellefteå, klockan 16.00 i Fjällräven Center och på CMore Sport
Modo radar upp tunga förluster och har nu fyra förluster på de fem senaste. Med sex poäng upp för att slippa kval diskuteras med största säkerhet Anders Forsbergs vara eller inte vara i föreningen. Något måste göras för att slippa ett ödesdigert kval.
– I de tidigare matcherna har vi inte haft en chans och Skellefteå har varit bra mycket bättre än oss i samtliga möten den här säsongen, säger andretränaren Jan-Axel Alavaara till Modos hemsida.

Frågan: Har JVM-spelarna samma tränare när de kommer hem från äventyret i Kanada?

Skellefteå har två raka förluster, men än är det inte prat om kris hos västerbottningarna som trots de två förlusterna leder SHL med fem poäng. Tungt nyförvärv i Janne Pesonen inför avslutningen.

Frågan: Två raka förluster, blir det en tredje förlust eller studsar Skellefteå upp på banan igen?

Biljettläget: Modo har sålt knappt 5 800 av 7 600 biljetter.

Tips: 1-5

Djurgården – Örebro, klockan 16.00 på Hovet och på CMore Hockey
Djurgården
såg ut att ha hittat spelet efter storsegern hemma mot Brynäs, men studsade tillbaka och förlorade mot Luleå. På de fem senaste matcherna har Djurgården två segrar och tre förluster. Nu väntar en av svensk ishockeys höjdpunkter när Järnkaminerna manar till uppslutning, en tradition som firar tio år.
– Det är sjukt häftigt att få vara med om. Det ska bli jättekul, säger Djurgårdens assisterande lagkapten Michael Holmqvist till Djurgårdens hemsida.

Frågan: Trycket från Djurgårdsklacken är allt som ofta högt, snudd på så högt att decibelmätaren går i taket. Märks det någon skillnad när Järnkaminerna storsatsar nu förtiden?

Örebro förlorade senast hemma mot HV71. Samtidigt som man konkurrerar med Linköping om fjärdeplatsen smyger Växjö, Luleå, Djurgården och Färjestad Örebro. Laget har Tre segrar och två förluster på de fem senaste matcherna.
– Jag tror det blir som det brukar vara mot dem, tufft och tight runt målen, säger Håkan Åhlund assisterande tränare i Örebro till föreningens hemsida.

Frågan: Är Örebros spelare förberedda på ljudnivån på Hovet och kan de vända trycket till sin fördel?

Biljettläget: Djurgården har sålt drygt 7 000, varav 2 900 är i klacken, av 8 094 biljetter

Tips: 5-1

Växjö – Linköping, klockan 16.00 i Vida Arena och på CMore Live 3
Växjö
fortsätter att vara ett varannanmatchlag. Laget såg stabilt ut senast, men det var mot extremt svaga Brynäs. Sett till statistiken blir det en ny förlust för guldfavoriten Växjö.
– Linköping är väldigt snabba och duktiga på att vända spelet och komma in i anfallszonen på ett bra sätt där de kommer med mycket folk, är skickliga där och hittar passningar och öppna ytor. Det är något vi måste förhindra och vara noga med när vi möter Linköping, säger tränaren Sam Hallam till Växjös hemsida.

Frågan: Håller Växjös guldtipsfrossa i sig, eller lyckas man skaka av sig det och vinna två raka matcher?

Linköping har en gruvlig revansch att fordra på Växjö, 0-6 hemma i Saab Arena svider fortfarande hos Östgötarna som efter det slagit topplag och förlorat mot bottenlag. På de fem senaste har Melins pojkar två segrar och tre förluster.

Frågan: Befäster Linköpng fjärdeplatsen eller dras de med i streckstriden om säker slutspelsplats?

Biljettläget: Växjö meddelar att det finns biljetter till varje sektion i arenan som tar 5 750 åskådare.

Tips: 3-4 efter förlängning

Färjestad – Brynäs klockan 16.00 i Löfbergs Arena och på CMore Live 2
Färjestad
blandar och ger, de vann mot topplaget Frölunda, men förlorade mot bottenlaget Leksand. Nu väntar ytterligare ett bottenlag, ett Brynäs som endast mäktat med sju poäng på bortaplan. Tre segrar och två förluster de senaste fem.
– Vi går in i en otroligt intensiv och viktig period, säger Färjestads tränare Tommy Samuelsson till hemsidan.

Frågan: Nytt bottenlag, ger det Färjestad en ny svidande förlust

Brynäs kommer till Karlstad med ett lag som är helt under isen och ett självförtroende som får dvärgen Blyger att framstå som drivande och framåt. Bortaspöket har skrämt spelana som är lika vita i ansiktet som lagets tröjor. Två poäng av 15 på de fem senaste matcherna skvallrar om att det är skakigt i Gävle.

Frågan: Åker Tommy Jonsson med spelarbussen hem på lördagskvällen?

Biljettläget: Färjestads tränare hoppas på fullsatt, det vill säga 8 250 åskådare.

Tips: 5-2

HV71 – Luleå, klockan 18.30 i Kinnarps Arena och på CMore Sport
HV71
klättrar allt närmare Skellefteå i toppen av SHL, när är smålänningarna endast fem poöng bakom de dubbla mästarna Skellefteå. Imponerade fyra raka trepoöngare gör HV71 till skyhöga favoriter. Andreas Johansson når verkligen fram med sin coachfilosofi.
– Luleå har bra form för tillfället, precis som vi. Dom har fått in några nya backar och blir såklart ännu bättre nu. Det kommer att bli, likt alla matcher i SHL, en tuff uppgift för oss men i slutändan handlar det alltid om hur vi presterar, säger han till HV71:s hemsida.

Frågan: Femte raka för Johanssons mannar, eller blir formstarka Luleå de som sätter stopp för segertåget?

Luleå har tre raka segrar och senast de förlorade var just mot HV71 på hemmaplan. Bröderna Abbott har kommit igång och Luleå har stabiliserat försvaret med en ny målvakt och två backar. Även en ny center är på plats hor norrbottningarna.

Frågan: Fyra raka segrar för Luleå? Ett lags svit bryts i vilket fall som helst.

Biljettläget: Inga rapporter från HV71, som dock brukar ha lapp på luckan (7 000 åskådare) när gamla hjältar ska hyllas. Nu ska fler legender upp på klubbens Wall of Fame.

Tips: 4-1

Frölunda – Leksand, klockan 18.30 i Scandinavium och på CMore Hockey
Frölundas
seger hemma mot absoluta bottenlaget blev slutet på en sju matcher lång förlustsvit. Nu väntar formstarka Leksand inför ett kokande Scandinavium.
-Det märktes faktiskt efter matchen mot Modo att det var en enorm lättnad, något som jag inte har upplevt tidigare, säger Klas Östman assisterande tränare till Frölundas hemsida.

Frågan: Har Rönnberg fått ordning på laget eller ramlar man tillbaka till förlustspåret igen?

Leksand har lämnat sistaplatsen bakom sig och är nu uppe på säker mark igen. Fyra raka segrar, varav tre sedan det lugnat ner sig i föreningen efter Cirkus Salo.
– Vi spelar mer som ett lag nu. Det känns som att vi har lärt och känna varann lite mer på isen. Det flyter på mer i spelet, tycker jag, säger Viktor Mårtensson, forward i Leksand till föreningens hemsida.

Frågan: Har Leksand lämnat kvalplatsen för gott?

Biljettläget: Det lär inte bli många tomma stolar bland de 12 044 som finns i Scandinavium.

Tips: 3-2