Omgång 36: Det tätnar kring strecken

Full omgång och JVM-spelarna har kommit hem. Får de spela, eller får de vila efter en tung resa? Ett klassikermöte och ett derby kröner omgång 36. Striden kring de båda strecken och seriesegern tätnar omgång för omgång.

Brynäs – Djurgården, klockan 19.00 i Gavlerinken och på CMore Live 2
För Brynäs är det ordet revansch som är ledmotivet inför kvällens match. Få revansch för nederlagen hemma mot Djurgården, 4-7 och borta i Globen 2-5. Det stukade självförtroendet fick en injektion i och med segern mot Modo.
– Vi måste bygga vidare på det här drivet och den här känslan, det är på den här vägen vi ska gå. Vi ser förbättringar i spelet för varje match. Försvarsspelet var mycket stabilare igår än på länge. Men det gäller att vi fortsätter att kriga hårt tillsammans så kommer det förhoppningsvis trilla in fler poäng framöver, säger assisterande tränaren Andreas Dackell.

Frågan: Räcker det lilla självförtroende som segern mot Modo gav att lyfta gävlelaget ikväll?

Djurgården kommer med två tunga skalper från två lag som laget haft det mycket svårt mot tidigare under säsongen, trots att de har förtvivlat svårt att göra mål förutom mot Brynäs.

Frågan: Åtta mål i snitt när Djurgården möter Brynäs, på tre matcher står det 13-11 till Djurgården. Blir det en målorgie ikväll?

Tips: 3-6

Växjö – Modo, klockan 19.00 på Vida Arena och på CMore Live
Varannanmatchlaget Växjö tog två raka segrar innan förlusten mot Örebro senast. Nu väntar bottenlaget Modo, kanske något av ett drömmotstånd för Växjö?
– Egentligen inte, de är tighta framför egen kasse och spelar hårt men vi har gjort ett par riktigt bra matcher mot MODO, framförallt första bortamatchen i början på säsongen där vi vinner med 6-0. Den kommer jag ihåg att vi var riktigt nöjda med, säger Sam Hallam, tränare i Växjö.

Frågan: Studsar Växjö tillbaka till att vinna varannan match eller är vinna två och förlora två som är 2015-års melodi för smålänningarna?

Det blev ingen direkt ”Perra-effekt” för Modo mot Brynäs, nu tog Ö-vikslaget visserligen en välbehövlig poäng mot Brynäs. Växjö är heller ingen drömmotståndare för Modo.
– Men oavsett tidigare matcher, måste vi göra vårt. Grunderna MÅSTE sitta och det spelar det ingen roll om laget heter Skellefteå AIK, Växjö eller Leksand. Vi måste fixa detta och det gäller att jobba steg för steg, varje dag. Samtidigt måste grabbarna må bra och det är vårt jobb som ledare att se till att de gör det, säger Henrik Gradin, assisterande tränare i Modo.

Frågan: Blir det en ”Perra-effekt” till slut, eller blir det en ”Perra-defekt”?

Tips: 7-2

Frölunda – Örebro, klockan 19.00 i Scandinavium och på CMore Live 3
Efter två raka segrar kom Frölunda inte upp i normal standard mot Djurgården, förlust med 2-0 och sågade av både sin egen tränare och experter. Nu väntar svåra Örebro på hemmaplan.
– Vi gör inte en bra prestation mot Djurgården. Dom var bättre, men det var en sur förlust, vi var ju med. Och det är ett revanschsuget lag som går in mot Örebro, försäkrar Klas Östman, assisterande tränare och fortsätter:

– Vi pratar om och tränar på att göra mål och vi har ett spel skapar avslut och chanser, vi gör många bra saker. Örebro har vi inte fått riktigt tag på under säsongen, men vi har lite idéer och hoppas vi har hittat lite saker. Dessutom är vi bra hemma.

Frågan: Lossnar målskyttet för Frölunda?

Örebro spelar många tajta matcher för tillfället och de kan sluta hur som helst. Laget imponerar inte utan går snarare mot en svacka än mot en topp, en svacka i januari kan bli ödesdiger.

Frågan: Hur länge orkar Julius Hudacek bära Örebro på sina axlar?

Tips: 3-2 efter straffar

Skellefteå – Luleå klockan 19.00 i Skellefteå Kraft Arena och på CMore Sport
Två raka segrar för Skellefteå ger gott självförtroende. Nu laddar hela bygden för derbyt och det verkar som att många glömt att köpa biljett. Det finns över 1 000 biljetter kvar till den heta matchen mot Luleå.
– Då vi möter Luleå brukar det bli häftiga publikmatcher, så vi förväntar oss en härlig inramning med fart och liv på läktarna, säger Stefan Klockare, assisterande tränare och fortsätter:

– Det gäller att vi kommer väl förberedda till matchen – visar bra attityd och mycket skridskoåkning, det som kännetecknar oss. Det brukar vara roliga och intressanta matcher, så det här ser vi fram emot!

Frågan: Vem gör Skellefteås 100:e mål för säsongen?

Ett derby är ett derby och därför spelar inte tabellposition, gjorda och insläppta mål någon roll. Att slå ur underläge kan passa Luleå bra och en seger kan ge slutspelssmak ordentligt.

Frågan: Hockey eller ryggsäckhockey, vilket passar bäst mot Skellefteå?

Tips: 4-2

Leksand – Linköping, klockan 19.00 i Tegera Arena och på CMore Live 4
Tre raka vinster tog Leksand ovanför kvalstrecket och drömmar om slutspel väcktes. Två matcher och två förluster senare är man åter på kvalplats. Två av nio poöng har Leksand tagit mot Linköping.

Frågan: Tar Leksand kommandot i trelagsracet om att slippa kvala, eller börjar cementen kring anklarna att stelna ordentligt?

Linköping kommer till Leksand med en rejäl skopa självförtroende efter segern mot HV71. Laget har haft lätt mot Leksand, men svårt i Tegera Arena, men det finns en plan för att ta tre poäng.
– Det blir viktigt att vi kontrollerar omställningsspelet i morgon. När vi var där senaste så fick de alldeles för många omställningar på oss så det blir viktigt att vi kontrollerar dem både offensivt och defensivt på ett bättre sätt. Sen är det som vanligt, spelet runt de båda målburarna kommer vara viktigt, Dan Tangnes, assisterande tränare.

Frågan: Blir det säsongens första trepoöngare i Tegera Arena för Linköping?

Tips: 3-1

HV71 – Färjestad, klockan 19.00 i Kinnarps Arena och på CMore Hockey
Efter sex raka segrar tog det stopp borta mot Linköping. Nu väntar en svår match för HV71 hemma mot Färjestad som aldrig får räknas bort trots prekärt tabelläge. Det blir en känslomässig match för tränaren Anderas Johansson som fick sparken från Färjestad under förra säsongen.
– Det ska bli kul att möta Färjestad. Vi vet hur bra vi är och det var ett glatt gäng som tränade idag. Det brukar bli tuffa matcher mot FBK och kommer vi upp till den nivå vi ska göra blir vi svårslagna, säger han inför matchen.

Frågan: Hur mycket lider HV71 av Ersbergs avstängning och vem gör HV71:s 100:e mål för säsongen?

Färjestad blandar och ger, vinner mot topplag och förlorar mot bottenlag, undantaget de två senaste matcherna som säger tvärtom. Hur tacklar laget situationen där motståndartränaren kan gameplanen utan och innan? Att HV71 förlorade stort mot Linköping ser Färjestad som en varning.
– Vi ska inte låta oss invaggas i någon säkerhet av det. De är ligans bästa hemmalag och det kommer garanterat att bli ett ”krig” om utrymmet framför båda kassarna, säger Tommy Samuelsson, Färjestads huvudtränare.

Frågan: Kommer Färjestad att lyfta den här säsongen?

Tips: 4-3