Sverige – ett laglöst land där politikerna har skygglappar och tunnelseende

Bild
Sverige har blivit ett laglöst land där kriminella styr och ställer. Det är tvärtemot vad justitieminister Beatrice Ask säger ett ”supporterproblem”, det är inte heller ett huliganproblem – det är ett gigantiskt samhällsproblem. Det bottnar i utanförskap och tandlös lagstiftning i kombination med en öppenhet som är skrämmande.

När en fotbollssupporter blir misshandlad till döds inför Allsvenskans premiär 2014 ställer sig ministrarna på kö för att fördöma idrottskulturen. Beatrice Ask kallar det helt horribelt för ett ”supporterproblem”, idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth stämmer in i bäcken med att man ska förbjuda bortasupportrar vid fotbollsmatcherna ”som de gjort i Hockeyligan”, refererar Adelsohn-Liljeroth. Ikväll har hemmafansen White Lions tillsammans med bortafansen North Power bestämt att de tillsammans ska ha en tyst minut för den bortgångne Djurgårdssupportern, i matchen mellan Linköping och Skellefteå. Något som Svenska Hockeyligan motsatt sig. En match med två klackar på plats i en idrott som idrottsministern säger att bortafansen är bannade – pinsamt är namnet.

Två matcher i Kvalserien har spelats utan bortapublik då Hovet är för litet att inhysa ett derby mellan AIK och Djurgården med två klackar. Det var det beslutet som Adelsohn-Liljeroth refererade till.

Samhällets problem
Problemen med våld och hot är definitivt inget idrottsproblem, det är i grund och botten ett samhällsproblem. Vi har helt enkelt inte tagit hand om våra ungdomar på rätt sätt, där i stället kriminella organisationer står med öppna armar och med löfte om gemenskap och vänskap bara man ställer upp på deras premisser. Som människan beskrivs i en kort dikt i Hjalmar Söderbergs klassiker dagboksromanen Doktor Glas – stämmer mycket bra med verkligheten 2014, Söderberg skrev boken 1905.

”Man vill bli älskad
i brist därpå beundrad
i brist därpå fruktad
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill ingiva människorna något slags känsla.
Själen ryser för tomrummet och vill ha kontakt till varje pris som helst.”

Kontentan är att står ingen där och älskar dig som ung har du lätt att hamna i utanförskap vilket är inkörsporten till den kriminella världen.

Svarta dagar för Sverige
Efter dödsmisshandeln i söndags har det varit pinsamt tyst från Beatrice Ask trots att det sedan dess har skett uppmärksammade kriminella och olagliga handlingar som till exempel:

* Huliganslagsmål vid Sankt Eriksplan i centrala Stockholm
* Planinvasion och bengalkastning på Friends Arena
* Gängbråk med anknytning till den kriminella MC-världen
* Biljakt mellan rivaliserande ungdomsgäng från Tensta till Stora Essingen. Försök till mord med mera

Innan dess har höger- och vänsterextremister drabbat samman i Malmö med kraftig misshandel som resultat och när en antirasistisk förening anordnar en protest mot rasism attackeras de av högerextrema personer som i sin tur attackeras av vänsterextrema. Här är det tyst från ansvariga politiker. Inget görs för att förändra situationen.

Öppenheten ett hot
Den svenska öppenheten av domar och domstolsförhandlingar är ett stort hot mot rättssäkerheten. Fem minuter efter en häktningsförhandlings slut ligger bilder med namn och fullständiga personnummer ute på Flashback, två minuter senare kan det riktas hot mot en misstänkts familj. I Sverige är du dömd vid misstanke och inte vid dom som det borde vara.

Är det ett sånt land vi vill leva i? Jag vill inte det.

Bort med straffrabatterna
Som svensk lag är idag får man straffrabatt om man begår många brott, du avtjänar nämligen bara straffet för det i straffskalan värsta brottet. Det måste bli mer kännbart att begå grova brott i Sverige, det måste bli slut på daltandet!

Det finns otroligt många som inte vågar säga till när de ser någon som gör något fel, jag har själv sett människor bli hotade av ungdomar för att de ber dem ta ned fötterna från sätet i tunnelbanan. Det finns de som säger att de skulle vilja göra något när det ser saker som är fel, men inte vågar eftersom rädslan att åka på en dagsedel eller två är överhängande.

Flera svenska rättegångar har fått ställas in eftersom vittnen blivit hotade till livet, en konsekvens av det bristande rättsskydd vi har i landet.

Jag har själv vittnat i ett misshandelsmål där en förälder i en förening misshandlat en spelare i sin dotters lag. Det tog inte mer än två dagar innan föräldern attackerade mig då jag hade vittnat till spelarens fördel.

Stjärnkrögaren Melker Andersson lever i skyddat boende då han sagt upp en kriminell personaluthyrningsfirma. Efter uppsägningen har hans restauranger attackerats vid minst tre tillfällen, vid två av tillfällena totalförstördes restaurangerna Grill och Kungsholmen.

Det är som ni märker inte ett idrottsproblem, det är i högsta grad ett samhällsproblem!

Civilkurage något som alla borde lära sig att stava till
Förutom slappa lagstiftare i både regering och riksdag saknar stora delar av den svenska befolkningen civilkurage. Vad är då civilkurage? I Wikipedia beskrivs civilkurage på följande sätt:

”Att ha civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk, förmågan att stå upp för sina värderingar, trots vetskap om öppet eller latent motstånd från omgivningen.”

Tillsammans
Det är vi Sveriges medborgare som ska vakna! Vi kan inte sitta och vänta på att trötta ministrar inte gör sitt jobb. Tillsammans är det dags att säga ifrån när vi ser att någon begår ett brott. Det är dags att tala om för våra barn och ungdomar när de gör fel. Vi har inte råd att förlora en generation till. Det är vi äldre som måste slänga av oss Jantekläderna och stolta resa oss upp, sätta ner foten och säga:

DET RÄCKER NU!

Debattera gärna, tänk på språkbruk. Jag har funktionen att jag måste läsa alla inlägg innan de publiceras och jag kommer att publicera alla inlägg som håller sig till ämnet och utesluter hot och trakasserier.