Svensk hockey slår ett slag för HBTQ

image

Svensk Hockey och RFSL lanserar i dag ett unikt upprop. Powerplaykampanjen är den första i sitt slag i Sverige och samlar röster för en öppen idrott.

– I våras lanserades rapporten ”Hbtq och idrott”. Den visade att unga hbtq-personer ofta känner sig ensamma och utanför inom idrotten, och att många saknade förebilder. Med den här kampanjen vill vi lyfta positiva förebilder och röster som tar ställning för idrottande hbtq-personer, säger projektledare Mathilda Piehl i ett pressmeddelande.

Power play är en hockeyterm som betyder att ett lag har numerärt överläge.

– I den här kampanjen betyder det att vi är många som går tillsammans för att stå upp för alla människors lika rättigheter, förklarar Tre Kronors landslagschef Tommy Boustedt.

Spelare som uttrycker sitt stöd för idrottande hbtq-personer är, bland andra, Henrik Zetterberg och Kim Martin Hasson. RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund hoppas att de hockeyspelare som tagit ställning i kampanjen ska bana väg för många fler.

– Vår förhoppning är att den här kampanjen ska bli startskottet för fler idrottare som vill utrycka sitt stöd för idrottande hbtq-personer, säger hon i pressmeddelandet.

Under hashtagen #Powerplay kan man själv ställa sig bakom uppropet på Twitter.

Powerplaykampens hemsida