Lidström om den kvalfyllda våren i SHL: ”Inga lag kan känna sig säkra”

Hockeybladet fick en kort intervju med OS-hjälten från Turin 2006, Nicklas Lidström om SHL, HockeyAllsvenskan och den kvalfyllda vår som väntar ett antal lag.

– Det står mellan Modo, Brynäs och Leksand, säger han.

Nicklas Lidström har spelat 1 564 NHL-matcher för Detroit Red Wings, han har fyra Stanley Cup-titlar, två VM-guld och ett OS-guld. Nu sitter han i styrelsen för Västerås och jobbar fortfarande för Detroit. Hockeydagbladet träffar den levande legenden på Idrottsgalan, den ödmjuke ”Lidas” har stenkol på SHL, trots att han först vill påskina något annat.

– SHL håller fortfarande en mycket hög klass, trots att man tappar många spelare, inte bara till NHL utan till Europa också. Det är klart att det toppskiktet sållas ut, även mellanskitet förvinner till andra ligor. Jag tycker att SHL håller riktigt bra klass ändå, säger han.

Lidström ser ingen fara i att Skellefteå ångar på och verkar dra ifrån omgång efter omgång.

– Det är snarare imponerande med tanke på det spelartapp de hade inför säsongen, ändå lyckas de med det de gör. De har ett väldigt bra system i hur de spelar hockey. På nåt sätt lyckas de och det är väldigt imponerande.

Många experter säger att Modo redan är klara för kval, det är något som Lidström inte håller men om.

– Det kommer inte att avgöras än på ett tag, just nu ligger Modo risigt till och ligger så pass långt ner som de gör. Hittar man ett stim och vinner fyra-fem matcher på raken, då är man med och kanske kan knacka ner ett annat lag. Modo, Leksand och Brynäs är de som gör upp om att slippa kvala.

På frågan om vilka som går upp i SHL från HockeyAllsvenskan svarar han med både hjärta och hjärna.

– Jag håller VIK varmt om hjärtat och hoppas att de är där, Malmö har varit starka också tycker jag även Karlskoga och Karlskrona är farliga. Det är så pass jämnt att det är svårt att räkna ut något lag.

”Lidas” har en känsla att SHL-lagen kommer att får en tuff resa i kvalet, inget är avgjort som många slagit fast.

– Jag tror att de kommer få det tufft, dels är det bäst av sju matcher. Det gäller att spela bra när man kommer det och det är mycket nerver som kommer in i ett kval. Det kommer bli nervöst för SHL-lagen om de inte börjar en sån serie bra.