Leksand och AIK till Kvalserien – De vinner

Bild

Imorgon lördag startar SHL och om 55 omgångar vet vi vilka som går till slutspel och vilka som hamnar i Kvalserien. Säsongen 2013/2014 blir mer kvalfylld än någonsin i svensk hockey, sex av 12 lag i SHL kvalar i olika former.

Nu är det inte bara SHL-lagen som kvalar utan även nio av 14 lag i HockeyAllsvenskan som får en svettig vår.

Den största förändringen i svensk hockey är att endast sex lag är klara för slutspelet efter 55 omgångar och lagen placerade på platserna 7-10 spelar kval till kvartsfinalerna. Lag 11-12 får kvala för att hålla sig kvar i SHL.

Övriga förändringar
Övriga förändringar är av kosmetisk karaktär. Först och främst är det domarkåren som ska bli öppnare och döma hårdare på spelförstörande moment, men att ändra i ”Fort Knox” är inte lätt och vi får se om det blir en ändring på det. Historien berättar att så inte alls är fallet utan det kommer att bli ”som vanligt”, de dömer hårt i början av säsongen och ju längre säsongen går desto mer spelförstörande moment kommer att tillåtas.

Tekningscirklarna justeras då det missades förra året när den förlängda mållinjen flyttades 70 centimeter närmare mittlinjen.

Panik i svensk hockey
Den här säsongen riskerar att skapa riktig panik hos Svenska Hockeyligan AB om bortapubliklagen Leksand och AIK halkar efter redan tidigt på säsongen. De flesta experter tippar ju dessa båda lag i botten tillsammans med Örebro och får experterna (och jag) rätt är jag övertygad om en serieförändring redan till nästa säsong. SHL kommer att gå från 12 till 16 lag om det sker, vilket i så fall kommer att brandskatta HockeyAllsvenskan nästa säsong. Jag är övertygad om att både Leksand och AIK kommer att tvingas kvala.

Vem eller vilka får sparken?
De som har störst risk att få sparken är Ulf Dahlén, HV71, Roger Rönnberg, Frölunda och Andreas Appelgren, Leksand. De som sitter säkrast är Tommy Jonsson, Brynäs, Anders Forsberg, Modo och Jonas Rönnqvist, Luleå.

Ulf Dahlén och Roger Rönnberg tränar lag som har SM-guld som kravprofil och inte har levererat på några år nu. Andreas Appelgren har SHL:s otåligaste sportchef, Tommy Salo, som redan hunnit med och sparka en spelare. Någon av dessa tre ligger nära till hands att få sparken.

Jonas Rönnqvist och Anders Forsberg är nog de två tränare som sitter säkrast, även om Forsberg fick sparken senast. Det blåser inte i Luleå och vinden har mojnat i Örnsköldsvik, i Gävle sitter Tommy Jonsson bensäkert även om spelet skulle svaja.

Tabelltipset
Skellefteå
Luleå
Linköping
Modo
Färjestad
Frölunda
HV71
Växjö
Brynäs
Örebro
AIK
Leksand

Kval till kvartsfinal
HV71-Örebro 2-0
Växjö-Brynäs 1-2

Kvartsfinal
Skellefteå-Brynäs 4-1
Linköping-HV71 3-4
Luleå-Frölunda 4-2
Modo-Färjestad 4-3

Semifinal
Skellefteå-HV71 4-2
Luleå-Modo 3-4

Final
Skellefteå-Modo 2-4

Kvalserien
Mitt tips för Kvalserien hittar du här>>>

Summa summarum
* Skellefteå vinner serien, men missar att som första lag sedan Djurgården 2001 att ta dubbeln.

* Modo vinner guldet efter sex mycket jämna matcher med mycket känslor och Anders Forsberg får sitt efterlängtade guld.

* Leksand och AIK tvingas kvala

* Växjö kommer att förbanna kvalet till slutspelet eftersom de missar slutspelet på grund av det.

* Tommy Salo kommer att omsätta spelare och eventuellt tränare som en besatt, något som kommer att knäcka dalalaget.

* SHL kommer att ha 16 lag säsongen 14/15.