Griper Modo tag i det sista halmstrået?

Med fem omgångar kvar kan det vara absolut sista chansen för Modo att slippa kvala. Då krävs att man vinner hemma mot HV71. Förlorar man och Brynäs vinner är man i praktiken helt borta. Brynäs går vid seger om Djurgården och säkrar åtminstone fyrapoängsavståndet till Leksand.

Ikväll kan alltså fyrlagsracet om att ta sig till Play In vara ett trelagsrace. Modo är tvingade att vinna mot ett HV71 som krigar om de säkra slutspelsplatserna. Där har Örebro och Linköping ett om än litet försprång gentemot HV71 och Färjestad som kämpar om den sjätte och sista platsen. Frölunda går en hård match med Växjö om andraplatsen, vilken kan visa sig vara guld värd.

HV71 – Modo
HV71 behöver vinna för att behålla greppet om den sista slutspelsplatsen framför Färjestad. Efter HV71:s djupa svacka radade man upp tre raka segrar innan Linköping blev för svåra i lördags. Nu väntar ett på papperet betydligt lättare motstånd och en seger är lika viktig som självklar om inte…

Modo kan ha gett om chansen att ta sig till Play In efter två raka förluster och nio poäng till säker mark innan kvällens omgång. Det som talar för Modo är att de verkligen kan spela utan press, bortaplan och redan inriktade på kvalspel.

Frågan: Får Adam Reideborn chansen från start?

Tips: 6-1

Brynäs – Örebro
Brynäs kan efter kvällen kliva upp en placering och samtidigt öka försprånget gentemot Leksand till sju poäng. Å andra sidan spelar varken Djurgården eller Leksand ikväll och vid förlust kan avståndet krympa till endast en poäng imorgon.

– Örebro är ett bra lag och blir en svår motståndare imorgon. De spelar ett bra spel och har många skickliga spelare. Det blir en utmaning för oss. Men spelar vi som vi gjorde i lördags och förvaltar våra chanser bättre så är vi svårslagna, säger Brynäs tränare Thomas Berglund till hemsidan.

Vad är viktigast inför kvällens match?
– Det gäller att snappa upp sakerna vi gör bra och göra det dag ut och dag in, det är det viktigaste. Vi vill komma ut starkt och ta tag i matchen, precis som mot Färjestad sist.

Örebro har siktet ställt på den åtråvärda fjärdeplatsen, det kan lika gärna bli Play In. Därför varnas det för Örebrospelarnas nerver. Tre raka segrar gör Örebro till favoriter, men man ska inte underskatta Brynäs som har allt att vinna i kvällens match.

Frågan: Sätter Brynäs extra press på Djurgården och Leksand med en seger?

Tips:  3-2

Färjestad – Frölunda
Färjestad 
har fått upp ångan ordentligt och har vunnit fyra av de fem senaste matcherna. Värmlänningarna såg ut att vara helt avsågade för slutspel, men har hittat både spel och form. Nu har man klorna i HV71 och den åtråvärda sjätteplatsen.

Den kanadensiske backen Shawn Lalonde som värvades från tyska Eisbären Berlin beskriver hur laget förändrats under säsongen.

– Det var lite annorlunda när jag kom, ett annat typ av spel som tog lite tid att vänja sig vid. Men om min form infinner sig nu när det vankas slutspel så är ju det bra. Jag är redo att ge allt jag har för det här laget, säger Shawn som på senaste tiden också satt ett par puckar i nät, säger han till Färjestads hemsida och fortsätter:

– Så länge som laget vinner spelar det ingen roll vem som gör mål. Jag är en lagspelare, men det är ju såklart lite av ett ”äntligen” när man fått ditt ett par nu på slutet.

Frölunda har tappat en nästan säker andraplats till Växjö. Även formen är sviktande med poängtapp i fyra av de fem senaste matcherna. Tränaren Roger Rönnberg varnar för att börja titta för mycket på tabellen nu.

-Om man börjar tänka resultat och tabeller kan det bli väldigt fel och vårt fokus handlar enbart om att hitta ett konsekvent spel. Det är ingen tvekan om att formen finns där, det visar inte minst vår första period mot Örebro, men det gäller för oss att spela vår ishockey i minst 60 minuter, säger han till föreningens hemsida.

Rönnberg pratar också om pskylogi och hur han vill att spelarna ska fokusera.

-Det är lätt att spela med solsken i ansiktet men det är när det blåser snålt och det är uppförsbacke som vi måste gnugga på. Vi har ett tag på oss att hitta sätt att hantera detta. Vi startar mycket bra mot Örebro men klarar inte riktigt av att hantera när vi släpper ett par billiga mål. I detta handlar det också om balansen mellan kreativt och enkelt. Det finns lägen där vi behöver spela enklare och sedan finns det självklart utrymme för det kreativa spelet också.

Frågan: Blir det derbystämning i Löfbergs Arena?

Tips: 3-1

Fotnot: Chefredaktören för Hockeydagbladet la ner sajten under gårdagen. Tills den nya hockeysajten som är under uppbyggnad kommer mitt hockeyfokus att fortsätta här på Huvudstadsbladet.