Debatt: En supporter dödad och SvFF/SEF stoppar huvudet i sanden

Bild

Det som inte fick hända hände, det som många bävat för. Igår fick en 43-årig pappa, en vanlig supporter sätta livet till innan en fotbollsmatch. Samtidigt stoppar Svenska Fotbollförbundet, SvFF och Svensk Elitfotboll, SEF, huvudena i sanden! Det är ren och skär skandal!

När ordföranden i SvFF, Karl-Erik Nilsson, fick frågan om varför inte kvällsmatcherna i premiärerna inte ställdes in när en supporter dödats strax innan en av förmiddagsmatcherna kom det märkliga svaret. Märkligt eftersom det är första gången en supporter dödas innan en match och han svarade:
– Inom fotbollen brukar vi inte göra så, sa han i en intervju i Cmore.

Nilsson svarar alltså som att det skulle vara en vanlig företeelse att en supporter blir dödad strax innan en match.

När sedan Cmore fick tag i SEF:s generalsekreterare, Mats Enquist, blev det ännu värre i hönsgården svensk fotboll. Herr Enquist har efter ett 2013 med fler läktarskandaler än på mycket mycket länge och bomber mot veteranmatcher etcetera mage att säga at man lyckats bra med att få bort stöket från läktarna. Detta efter en match som avbröts då Djurgårdens supportrar gått in på planen och stoppat matchen.

Lugn planinvasion
När Djurgårdssupportrarna nåtts av att den supporter som blivit attackerad inne i Helsingborg innan matchen fått sätta livet till, togs beslutet att matchens skulle stoppas. En person tog ett varv inne på arenan samtidigt som ett antal personer tog sig in lugnt och stilla, deras enda mål var att få stopp på matchen. När sedan ryktet om supporterns död bekräftats var det ett lätt beslut för de inblandade att bryta matchen.

Jag har full förståelse för supportrarnas beslut och jag tackar dem för att göra det till en lugn aktion, det har kunnat bli mycket smutsigt inne på arenan.

Jag vill ge en eloge till samtliga inblandade kring matchen för den sakliga informationen.

Pinsamt
Två organisationer som däremot måste se över sin ledning är SvFF och SEF. Efter sådana uttalanden är det skämskudde på och bara ut och be om ursäkt. Sätta ihop en kommission som snabbt ska få bukt med det fotbollsrelaterade våldet en gång för alla! Våldet gagnar ingen och igår gick det som jag och många med mig befarat länge – en man, en pappa, en son, en supporter fick sätta livet till!

Sluta skylla ifrån sig
Idag gick justitieminister, Beatrice Ask, ut och sa att det är ett supporterproblem. Samma minister som refuserade den utomordentligt genomarbetade huliganrapporten för att sedan godkänna en tandlös rapport som ingen vill veta av. Nu står vi här med ett dödsfall!

Sveriges supporterföreningar har en benägenhet att skylla ifrån sig på andra när det händer något på arenor, gator, torg och pubar. Det är dags för alla att ta sitt ansvar, oavsett färg på tröja, klubbmärke och så vidare!

Låt denna tragedi bli vändpunkten för svensk supporterkultur och låt oss få stopp på våldet och hoten inom idrotten. Får vi inte stopp på detta nu kommer det att eskalera.

Vila i frid S ”M” I