Calle Johansson invald i Hall of Fame

I förrgår presenterades nummer 100 i svensk ishockeys Hall of Fame. Nu presenterar Svenska Ishockeyförbundet vem som blev nummer 99.

Calle Johansson har valts in i svensk ishockeys Hall of Fame som nummer 99 i ordningen. Han kommer att hyllas vid en ceremoni innan landskampen mot Finland i Globen på söndag 8 februari.

Juryns motivering
”Calle Johansson står för bara 38 landskamper med Tre Kronor, men som så många andra spelare i den här generationen blev det i stället massor av säsonger i NHL, världens bästa hockeyliga.

Calle draftades av Buffalo Sabres 1985 och det var också där han inledde sin karriär i NHL. Sedan blev det spel i Washington Capitals (mestadels) och i Toronto Maple Leafs.

Vad det gäller spel i Tre Kronor fick man ett tag för sig att det räckte med att ringa in Calle för att vinna guld. Så var det i Åbo 1991 och så var det i Prag 1992. Totalt spelade Calle Johansson i de två turneringarna bara nio matcher, men facit var fantastiskt, t v å VM-guld.

Som 20-åring var han en av de stöttepelarna när han vann SM-guld med Björklöven. Det var också den säsongens spel i norrlandsklubben som gjorde att han säsongen därefter var i NHL och stannade i Nordamerika i hela 17 säsonger.

Totalt gjorde Calle Johansson 1214 matcher over there med grundserie och slutspel inräknat. Han hade som back imponerande 590 poäng, varav 131 mål. Hans blick för spelet, skridskoåkning och förmågan att alltid befinna sig rätt på banan var styrkorna.

Efter sin aktiva karriär har Calle Johansson fortsatt med ishockeyn. Detta som framgångsrik expertkommentator i TV, men också som tränare i Frölunda HC innan Washington Capitals kallade på honom som assisterande coach.”